17. luukku: Rosollista keittoa ja kinkusta pulled porkia
Rohkeasti tuunaamalla voi välttää jouluruokien hävikkiä. Perinteitä pitää kunnioittaa, mutta niihin ei pidä jumittua, vinkkaa keittiömestari Ulla Liukkonen.
Keittiömestari Ulla Liukkonen valmisti yli jääneestä rosollista herkullista keittoa inkiväärillä höystäen. Kuva: Jani KauttoNyt sitä saa, nyt sitä saa, vatsansa täyteen... Jouluna on tapana syödä hyvin ja paljon. Siksi jouluruokia usein valmistetaan liikaa ja niitä päätyy paljon myös roskikseen.
Karjalaiseen juhlaperinteeseen kuuluu runsas ruokapöytä, mutta myös se, ettei ruokaa heitetä hukkaan. Siksi ruokien uudelleen tuunauksellakin on pitkät perinteet, kertoo lappeenrantalaisen Linnoituksen Krouvin keittiömestari Ulla Liukkonen.
Piiraista ja kukoista borssikeittoon
"Lanttulaatikon lopuista tehdään kukkosia tai heitetään lepuskataikinan sekaan, porkkanalaatikosta tehdään piiraita ja karjalanpaistista tulee niin hyvä lihakeitto, ettei parempaa olekaan", Liukkonen listaa.
Kinkun potkasta on tapana tehdä hernekeittoa tai kiusausta. Nykyisin kinkun rippeistä voi muokata myös vaikka pulled porkia eli nyhtöpossua.
"Kinkkua voi repiä, maustaa tulisemmaksi, tai lisätä joukkoon barbeque-kastiketta."
Rosollista syntyy maukas kasvissosekeitto, kun siihen lisää vähän perunaa, kermaa ja inkivääriä. Myös borssikeiton ainekset siinä on melkein valmiina.
Lämpimän lisäkkeen rosollista saa sekoittamalla siihen rouhittuja pipareita ja sinihomejuustoa sekä lämmittämällä hiukan.
"Sipuli on rosollin herkin aines, sen kunto kannattaa tarkistaa", Liukkonen muistuttaa.
Savukalat sopivat hyvin pastan sekaan, kiusauksiin ja vaikka suolaisten lettujen täytteeksi. Ylijääneitä pipareita taas voi käyttää vaikka juustokakkujen pohjissa.
Tarjolle kulutuksen mukaan
Kaiken ydin on tuunauksesta huolimatta, että ruokia yritetään valmistaa vain tarpeellinen määrä ja laitetaan tarjolle menekin mukaan.
"Kaikki säilyy paremmin, kun ei nosteta eestaas pöytään ja pois, ja lämmitetä moneen kertaan."
Liukkonen muistuttaa, että joulunakin ruuan arvostuksesta kertoo kohtuus, ei ähky.
"Nautitaan ruuasta ja otetaan vaikka pienempiä annoksia useampaan kertaan. Ei niin, että vedetään maha täyteen ja sitten vielä pääkin."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
