Kiina hyväksyi geenieditoidun soijapavun, käytännön viljelyyn vielä matkaa
Geenieditoinnin katsotaan sisältävän vähemmän riskejä kuin geenimuuntelun.Kiina otti askeleen kohti geenieditoitujen kasvien viljelyä, kun rasvahappokoostumukseltaan muunneltu soija todettiin turvalliseksi huhtikuussa.
Menee vielä aikaa, ennen kuin kasvi on käytännön viljelyssä, Reuters kertoo. Hyväksymisprosessi on moniportainen.
Shandong Shunfeng Biotechnology -yhtiön soija on kehitetty editoimalla kahta geeniä Lopputuloksena soija sisältää normaalia enemmän oleiini-rasvahappoa.
Geenieditoinnissa ei lisätä vierasta DNA:ta genomiin, kuten geenimuuntelussa voidaan tehdä. Sen sijaan geenieditoinnissa muokataan olemassa olevia geenejä.
Geenieditoinnin katsotaan sisältävän vähemmän riskejä kuin geenimuuntelun. Siksi sitä myös säädellään monessa maassa, mukaan lukien Kiinassa, geenimuuntelua kevyemmin.
Shunfeng-yhtiö tutkii parhaillaan ainakin pariakymmentä muuta geenieditoitua viljelykasvia. Mukana on entistä satoisampia riisi-, vehnä- ja maissilajikkeita, torjunta-aineita kestävät riisi ja soija sekä hyvin C-vitamiinipitoinen salaatti.
Kiina aloittaa tänä vuonna laajat kokeet myös muuntogeenisellä maissilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









