
Etelä-Savo palkittiin palkittiin EU:n parhaana luomualueena
Mikkeli ja Etelä-Savo ovat toimineet monella tapaa luomun edelläkävijänä ja kehittämisen veturina.
Paras luomualue -palkinnon ottivat Brysselissä vastaan toiminnanjohtaja Taina Harmoinen Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:stä ja luomuasiantuntija Brita Suokas Saimaan luomu ry:stä. Kuva: Aura LamminparrasEtelä-Savo on valittu parhaaksi luomualueeksi EU:n luomupalkintokilpailussa.
Voitto on ainutlaatuinen ja ensimmäinen suomalaisten toimijoiden saama tunnustus tässä koko Euroopan laajuisessa kilpailussa, Etelä-Savon maakuntaliitto kertoo tiedotteessa.
”Etelä-Savolla on luomun kehittämisessä pitkät perinteet. Kehittäminen on perustunut eri toimijoiden väliseen laajaan yhteistyöhön ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutumiseen”, toteaa toiminnanjohtaja Taina Harmoinen Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:stä, joka on palkinnon hakija.
Maakuntaa voi kutsua luomun edelläkävijäksi. Mikkelistä käsin koulutettiin 1990-luvulla koko Suomeen luomuneuvojia.
”Ensimmäiset luomuviljelijät aloittivat jo 1970-luvun lopulla ja perustivat viljelijöiden ja kuluttajien yhteisen yhdistyksen viemään tuotantotapaa eteenpäin”, kertoo Saimaan Luomu ry:n puheenjohtaja luomuasiantuntija Brita Suokas.
Etelä-Savossa on pitkät perinteet myös luomututkimuksessa. Tutkimustietoon perustuva viestintä nähdään tärkeänä koko suomalaisen luomualan kehittämisessä.
Vuonna 2013 Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto perustivat valtakunnallisesti toimivan Luomuinstituutin Etelä-Savon maakunnan toimijoiden vahvalla tuella.
”Etelä-Savon maakunnan saama palkinto on samalla tunnustus luomuruokaketjun yritysten ja tutkimuksen tekijöiden pitkäjänteiselle yhteistyölle”, iloitsee Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







