Kuopiolainen Tuoreverkkolisää luomutuotantoa reilusti
Kuopiolainen markkinointiyhtiö Tuoreverkko Oy lisää luonnonmukaisesti viljeltyjen vihannesten määrää valikoimissaan huomattavasti. Selkänojana ovat pitkin talvea käydyt keskustelut kaupan keskusliikkeiden kanssa.
Liikkeiltä pyydettiin arvioita, miten paljon tuotteita he tarvitsevat luomuna.
”Viljelijät ovat halunneet, että viljely on varmemmalla pohjalla”, Tuoreverkon toimitusjohtaja Kari Lyytinen sanoo.
Ylituotanto käy kalliiksi, ja luomuviljely on vielä tavanomaista kalliimpaa, kun käytetään mekaanista torjuntaa ja ihmistyövoimaa.
”Siksi on tärkeää, että koko ketju on vastuussa, että pystytään luottavaisesti viljelemään”, sanoo Lyytinen.
”Useammalle vuodelle tehdään töitä nyt. Luotan siihen, että keskusliikkeissäkin katsotaan tulevaisuuteen.”
Tuoreverkon ringissä on 5–6 eteläsavolaista luomutuottajaa. He ovat toimittaneet tuotteita markkinointiyhtiön kautta jo aikaisemmin.
Lyytisen mukaan luomutuottajia on riittävästi keskusliikkeiden luomutuotteiden kysyntään nähden.
Ringin viljelijöiltä odotetaan nyt isompia määriä luomuvihanneksia.
Tarkoituksena on lisätä viljelyn kannattavuutta.
”Nykyiset pienet luomumäärät eivät ole kannattavia. Pyrimme, että luomuviljelijät ovat verrattavissa muihin viljelijöihin”, kertoo Lyytinen.
Puhutaan useista sadoista tuhansista kiloista tuotetta kohden.
Keskusliikkeille viljellään luomuna keräkaalia, porkkanaa, parsakaalia ja kiinankaalia.
Näistä parsakaali on uusi tuote Tuoreverkon valikoimassa. Se tulee Lyytisen mukaan kauppoihin heinäkuun puolessa välissä ja kausi jatkuu pitkälle syksyyn.
Luomun osuus Tuoreverkon kokonaismyynnistä on viiden prosentin paikkeilla. Lyytinen uskoo kasvuun.
”Kuluttajat ovat kiinnostuneet, kun tuote saadaan hyvälaatuisena myyntiin.”
Hän on tyytyväinen, että kauppa myy luomua tavanomaisesti tuotettua ruokaa kohtuullisemmalla katteella.
”Kaupan puolella ajatellaan euromääräistä katetta, ei kovaa prosenttia välissä”, sanoo Lyytinen.
Tuoreverkko toimittaa vihanneksia pääasiassa keskusliikkeille, mutta myös vihannestukuille ja jalostajille. Yhteensä mukana on 50 tuottajaa.
Lyytisen mukaan avomaan viljelijöiden tuotteiden hintataso Suomessa on liian alhainen.
”Tämä talvi on osoittanut, että tällä hintatasolla ei pystytä Suomen tasolla jatkamaan viljelyä”, sanoo Lyytinen.
Hänestä viljelyn pitäisi olla suunnitelmallisempaa.
”Työvoimakulut, rahti- ja energiakulut ovat nousseet. Hinta ei kestä ylitarjontaa.”
PAULA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
