
Luke: Maito maistui vuonna 2024 yhä vähemmän, lihan kokonaiskulutus hienoisessa nousussa
Suomalaisten ruokailutottumukset muuttuvat hiljalleen. Tilastoennakot paljastavat, miten Suomessa syötiin vuonna 2024.
Luomukaritsan parikyljyksiä grillissä. Naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihan kulutus nousi vuonna 2024 edellisvuoden 75,5 kilosta 76,2 kiloon. Kuva: Jaana KankaanpääVuonna 2024 lihan kokonaiskulutus oli noin 78,2 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan on laskettu riistaliha ja syötävät elimet. Tuoreet tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskus Luken ravintotasetilaston ennakkotiedoista.
Naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihan kulutus nousi vuonna 2024 edellisvuoden 75,5 kilosta 76,2 kiloon. Siinä missä naudan- ja siipikarjanlihaa kului edellisvuotta enemmän, sian- ja lampaanlihaa kulutettiin vähemmän.
Myös hevosen- ja poronlihan kulutus laski hieman edellisvuodesta.
Luken mukaan naudanlihan käyttö väheni monena vuotena peräkkäin. Vuonna 2023 naudanlihaa kuitenkin kulutettiin lähes neljä prosenttia edellisvuotta enemmän, eli noin 17,7 kiloa henkilöä kohti.
Siipikarjanlihan kulutuksen pitkäaikainen kasvutrendi jatkui Luken tilaston mukaan edelleen. Viime vuonna sitä kului noin 30,7 kiloa henkilöä kohti, nyt kasvua edellisvuodesta oli noin kolme prosenttia.
Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu kypsentämättömänä luullisena ruholihana, eli ei valmiina syötävänä lihana.
Ravintotaselaskelma ei Luken mukaan kerro suoraan ruoankulutuksen tarkkaa määrää, vaan taseen esittämät luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta.
Vuonna 2024 lihaa kului noin 78 kiloa henkilöä kohti. Kuvaajassa määrän jakautuminen eri lihatyyppien välillä. Kuva: Luonnonvarakeskus LukeRasvattoman, kevyt-, täys- ja tilamaidon kaltaisten nestemaitojen kulutuksen lasku on jatkunut jo pitkään, viime vuonna kulutus väheni noin kaksi prosenttia. Maitoa käytettiin viime vuonna keskimäärin 85 litraa henkilöä kohti.
”Kevytmaitoa käytetään maitolaaduista eniten, rasvatonta toiseksi eniten. Molempien kulutus väheni taseen mukaan noin kolme prosenttia. Täysmaidon kulutus sen sijaan hieman kasvoi pitkästä aikaa. Täysmaidon osuus on tosin vain noin 13 prosenttia nestemaitojen käytöstä”, kertoo erityisasiantuntija Erja Mikkola.
Nestemaitoja ja muita nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin Luken ennakkolaskelman mukaan viime vuonna yhteensä noin 130 kiloa henkilöä kohti. Niiden kulutus laski kaikkiaan parin prosentin verran.
Nestemäisiin maitotuotteisiin laskettavien tuoretuotteiden, kuten vanukkaiden ja rahkojen pitkään jatkunut kasvu jatkui myös vuonna 2024. Kasvua niiden kulutuksessa oli noin viisi prosenttia.
Juuston kulutus kasvoi vain vähän edellisvuodesta, ja sen arvioidaan olleen viime vuonna noin 26,1 kiloa henkilöä kohti.
Voin kulutus on pysytellyt useita vuosia kolmen kilon tuntumassa. Viime vuonna voita käytettiin keskimäärin 3,1 kiloa.
Nestemaitoja ja muita nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin Luken ennakkolaskelman mukaan viime vuonna yhteensä noin 130 kiloa henkilöä kohti. Niiden kulutus laski kaikkiaan parin prosentin verran.
Nestemaitoja ja muita nestemäisiä maitotuotteita kulutettiin Luken ennakkolaskelman mukaan viime vuonna yhteensä noin 130 kiloa henkilöä kohti. Kuva: Luonnonvarakeskus LukeTuoretta ja pakastettua kalaa kului Luken ennakkotietojen mukaan selvästi vähemmän kuin edellisvuonna. Kalasäilykkeiden kulutus sen sijaan hieman kasvoi.
Kalan kokonaiskulutus oli vuonna 2024 noin 10,6 kiloa henkilöä kohti.
Kananmunia kulutettiin vuonna 2024 noin 11,8 kiloa henkilöä kohti. Edellisvuonna määrä oli noin 11,7 kiloa.
Tilaston luvuissa on mukana myös kananmunien maatilakäyttö ja kuluttajien maatiloilta suoraan ostamat kananmunat.
Sokeria kului lähes 30 kiloa henkilöä kohti.
Tuoreiden hedelmien kulutus oli noin 48 kiloa henkilöä kohti. Siitä sitrushedelmiä oli neljäsosa, lähes 12 kiloa. Muiden tuoreiden hedelmien osuus oli 36,6 kiloa.
Tuoreita vihanneksia kului edellisvuotta enemmän, kaikkiaan noin 64 kiloa henkilöä kohti. Muun muassa tomaatteja syötiin noin 11,6 kiloa ja muita tuoreita vihanneksia 52,4 kiloa.
Vihannesten kulutusmäärä on Luken mukaan vain suuntaa antava ja sisältää myös mahdollisen hävikin.
Sekä tomaattien että muiden tuoreiden vihannesten kotimaan tuotanto kasvoi edellisvuodesta.
Perunan elintarvikekulutus on Luken arvion mukaan ollut viime vuosina vajaa 65 kiloa henkilöä kohti.
”Kauran elintarvikekäyttö on kasvanut voimakkaasti, mutta Suomessa rehukäyttö on elintarvikekäyttöä suurempaa.”
Lisäksi vuonna 2024 viljan kokonaiskulutus oli noin 87,3 kiloa henkeä kohti, mikä oli Luken arvion mukaan noin 1,4 kiloa enemmän kuin edellisvuonna.
Ravintotaselaskelman mukaan kauran kulutus saavuttikin tähänastisen huippulukemansa, ja Luken arvion mukaan teollisuus käytti kauraa elintarvikkeena huomattavasti aiempaa enemmän.
Vehnän ja ohran kulutus kasvoi hieman edellisvuodesta. Rukiin kulutus sen sijaan laski, mutta pysytteli kuitenkin vähän kauraa korkeammalla.
Vehnää kului 49,3 kiloa, ruista 12,2, kauraa 12,0, ohraa 0,8 ja riisiä 7,9 kiloa henkilöä kohti.
Riisin kulutus pysyi ennallaan. Maissin, tattarin ja muun leipäviljan kulutus on mukana viljan kokonaiskulutuksessa.
”Kauran elintarvikekäyttö on kasvanut voimakkaasti, mutta Suomessa rehukäyttö on elintarvikekäyttöä suurempaa”, Mikkola kertoo.
Luke kertoo tiedotteessaan että ravintotasetilaston tekeminen loppuu. Vuoden 2024 tilasto on viimeinen julkistus. Vanhat julkistukset vuodesta 2008 alkaen löytyvät edelleen tilastojen verkkosivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






