
Vastuullisuus ja jäljitettävyys nousivat kärkiteemoiksi Seinäjoella järjestetyssä Agri Benchmark Global Forumissa
Seinäjoella järjestetyssä tapahtumassa käsiteltiin muun muassa lihantuotannon kilpailukykyä, vastuullisuutta ja kuluttajien odotuksia kansainvälisellä tasolla.
Zhu Zengyong toi paneelikeskusteluun kiinalaisen näkökulman tulevaisuuden sianlihan tuotannosta. Kuva: Johannes TervoEnsimmäistä kertaa Suomessa järjestetyn liha-alan suurseminaarin avasi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) joka painotti puheenvuorossaan maatalouden olevan tulevaisuuden ala.
Koko sektorin yhteiseksi tehtäväksi hän mainitsi sellaisen tulevaisuuden luomisen, jossa on kannattavaa tuottaa ruokaa.
”Jokainen kadulla vastaantuleva ihminen on potentiaalinen asiakas alalle, mutta samalla tulee muistaa, että kaikilla ei ole varaa päättää, mitä syövät”, Essayah kommentoi alan mahdollisuuksia ja haasteita.
Ministeri Sari Essayh keskusteli tapahtuman juontaneen Atria Suomen yhteiskuntasuhdejohtaja Risto Lahden kanssa. Kuva: Johannes TervoEnsimmäinen asiantuntijapuheenvuoron piti Claus Deblitz naudanlihan tuotannon tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.
Puheenvuorossaan Deblitz kertoi lihavirtojen suunnista maailmalla, erityishuomiona nousi esiin Brasilian ja Argentiinan kasvanut vienti Kiinaan.
Tulevaisuudessa hän ennakoi naudanlihan kulutuksen olevan hienoisessa nousussa, mutta totesi broilerin olevan lihantuotannossa ja kulutuksessa ”aina voittaja”.
Suomalaisittain tärkeäksi kestävyystekijäksi Deblitz nosti veden, jonka saatavuus ja kulutus määrittää naudanlihan tuotannon kestävyyttä merkittävästi.
”Tulevaisuuden näkymät naudanlihan tuotannon osalta ovat maailmanlaajuisesti suotuisat, mutta vähemmän myönteiset Euroopassa”, Deblitz tiivisti esitelmänsä.
Sianlihan globaali tuotanto kasvaa Kiinan hallitessa maailmanlaajuista kauppaa.
Päivän toinen asiantuntijapuheenvuoro paneutui sianlihan tuotantoon, ja sen piti Mandes Verhaagh.
Hän kertoi Aasian alueen ja erityisesti Kiinan palanneen sianlihan tuotannossa suunnilleen ASF:än tuloa edeltäneelle tasolle.
”Globaali tuotanto kasvaa ja Kiina hallitsee edelleenkin maailmanlaajuista kauppaa”, Verhaagh sanoi.
Sianlihantuotannon tulevaisuutta maalaili ekonomisti Robert Hoste, joka piti puheenvuoronsa kertomalla sianlihantuotannosta 2040-luvulla.
Yhtenä tulevaisuuden päälinjana Hosten puheenvuorossa nousi esiin arvoketjun korostuminen, jäljitettävyys ja datan käyttö eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Broilerintuotannon tilanteesta esitelmöi Craig Chibanda, joka pääsi luennoimaan kasvavan lihankulutuksen alasta, jolla riittää haasteita hyvästä kysynnästä huolimatta.
Chibanda kertoi, että Aasiassa siipikarjan kulutus on vuodesta 1961 vuoteen 2022 kasvanut lähes nollasta yli 45 miljoonaan tonniin vuodessa. Suomessa broilerin kulutus on noussut 2000-luvulla 115 prosenttia.
Tuotannon ratkaistaviksi haasteiksi Chibanda listasi eläinten terveysongelmat sekä pandemiat, kuten lintuinfluenssan. Kansainvälisen kaupan osalta rahti ja tuotantotapojen erot sekä rajoitteet nousivat myös esiin.
Craig Chibanda kertoi broilerin kulutuksen kovasta kasvusta ja alan ratkaisua kaipaavista haasteista. Kuva: Johannes TervoKotimaisen lihatalon toimintaa avasi Atria Suomen lihaliiketoiminnasta vastaava johtaja Markku Hirvijärvi ja kuluttajien mieltymyksiä lihatuotteiden osalta kommentoi Sampo Päällysaho (SOK).
Hirvijärvi kertoi yleisölle taustoja Suomesta ja numeroiden valossa myös Atriasta.
”Numerot ovat nyt hyviä, mutta miten on tulevaisuudessa”, Hirvijärvi viittasi kotimaiseen tuotantoon ja kulutukseen.
Hirvijärvi kertoi yleisölle Atrian tehneen pitkäjänteistä työtä jäljitettävyyden suhteen, joka selvästi kiinnosti kansainvälisiä vieraita. Sikojen saparot ja tilalle asti jäljitettävissä oleva lihapaketti ovat juuri niitä asioita, joita luennoitsijat nostivat tulevaisuudessa tavoiteltaviksi asioiksi.
Päällysaho kertoi S-ryhmästä ja kuluttajien ostokäyttäytymisestä, joka kirvoitti myös yleisökommentin. Ruskolainen sianlihantuottaja Timo Heikkilä ihmetteli, miten kauppaketjun hyllyssä myydään lihatuotteita, joita hänen suomalaisena tuottajana on laitonta tuottaa.
Seinäjoella järjestetty Agri Benchmark Global Forum 2024 toi ruoka-aitaksikin kutsutulle Etelä-Pohjanmaalle vieraita 24 maasta ja viidestä maanosasta.
Pääaiheina päivän tapahtumassa olivat liha-alan kilpailukyky eri maissa ja maanosissa, vastuullinen lihantuotanto, kuluttajien odotukset sekä liha-alan tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








