”Haluamme esitellä luomua”
JÄMSÄ (MT)
”Haluamme esitellä luomua, luomuviljelyä ja näitä nautoja”, perustelevat jämsäläiset Päivi ja Lauri Juhola sitä, miksi heillä on kahdeksan muun luomutilan kanssa lauantaina avoimet ovet.
”Se on aito sosiaalinen tilanne, kun puhutaan ihmisten kanssa.”
Suomen luonnon päivän luomutilojen avoimien ovien tapahtuman järjestävät yhteistyössä tilojen kanssa maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto ja MTK.
”Aina on haettu uutta ja tehty toisin kuin muut”, Lauri Juhola kertoo tilan siirtymisestä luomutuotantoon 2000-luvun puolivälissä.
”Mielenkiinto syntyi jo aikaisemmin, kun appiukko viljeli peltoja ilman apulantaa ja kylvi apilaa.”
Juholat hankkivat ensimmäiset simmentalit kymmenkunta vuotta sitten.
Eläimet ovat olleet luonnonmukaisessa tuotannossa noin neljä vuotta. Emoja on parisenkymmentä ja nuorkarja päälle.
Jälleen kuuluu tuttu perustelu: ”Otettiin simmentaleja, kun niitä ei muilla tässä lähellä ollut.”
Simmentalit tuottavat runsaasti maitoa, ovat luonteeltaan rauhallisia ja erittäin hyviä emoja, Päivi Juhola jatkaa.
Pelloilla kasvaa tänä vuonna nurmen lisäksi kauraa, ruista ja vehnää.
Ylöjärven vehnämyllyssä kaura jauhatetaan muun muassa hiutaleiksi ja ryyneiksi ja vehnä rouheeksi, leseiksi ja mannaryyneiksi.
Ruis jauhetaan omalla kivimyllyllä.
Viljatuotteet myydään suoraan tilalta sekä kolmen myyntipisteen kautta.
Laurin luomua, Päivin parasta -merkillä varustettuja pusseja on kahden paikallisen S-marketin valikoimissa sekä Ahlmanin tilapuodissa Tampereella.
Ruisjauhoja pakataan tilauksesta jopa 20 kilon säkkeihin, muuten pussit ovat yhden ja kahden kilon painoisia.
Esimerkiksi hiutaleiden verollinen kilohinta on kolmen euron tietämissä.
Myös liha kaupataan suoraan tilalta. Teuraaksi päätyvät lähinnä ylimääräiset hiehot, sillä sonnivasikat myydään kasvatukseen.
Savo-Karjan liha hakee teuraat. Lopulta leikatut ja pakatut lihat palaavat Juholaan Kovasen kylmäkuljetuksessa.
Lihalajitelma on viiden kilon tasajako, jossa on kaikkia ruhon osia noin puolen kilon pakkauksissa. Verollinen kilohinta on 15 euroa.
Lihaa myydään ainoastaan kylmään aikaan loka–huhtikuussa. Isäntä ilmoittaa tekstiviestillä lihat ennakkoon tilanneille asiakkaille noutoajan.
”Asiakkaat ovat Jämsän seudulta. Ilmeisesti tavara on hyvää, koska ostajat tulevat aina uudestaan. Lokakuun tilauslista on jo täynnä”, Lauri Juhola kertoo.
Isäntäparilla riittää kiirettä, koska he hoitavat lihanmyynnin lisäksi viljan ja valmiiden viljatuotteiden kuljettamisen ja jakelun.
Virtaa on toistaiseksi riittänyt. ”Luomulla on nostetta myös kuluttajien puolella”, Päivi Juhola toteaa.
MAIJA ALA-SIURUA
http://luomuailmanmuuta.fi/
suomen-luonnon-paiva/
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
