Tunnetko tunnontuskia, kun keität rapuja? Tämä asia ravun kärsimyksestä on tärkeä muistaa
Keittäminen kiehuvassa vedessä on kotikokille ainoa keino rapujen lopettamiseen.
Ravun värin muutos johtuu kuoren sinisten, vihreiden ja ruskeiden väriaineiden hajoamisesta keittäessä. Punaiset ja keltaiset väriaineet eivät hajoa ja siksi ravusta tulee keitettäessä oranssipunainen. Kuva: Jaana KankaanpääVuoden alusta voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki määrää, että rapu on tapettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti.
Maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan rapuja keitettäessä ravut lisätään aina kiehuvaan veteen joko yksitellen tai muutaman ravun erissä. Keittäminen kiehuvassa vedessä on kotikokille käytännössä yhä ainoa keino rapujen lopettamiseen.
Pirkanmaan kalatalouskeskuksen mukaan ravun tainnuttaminen tainnuttamalla se kovalla iskulla tai leikkaamalla pään irti ei estä impulssien kulkeutumista muualle ruumiiseen.
Rapu voi jatkaa saksien tai jalkojen liikuttamista myös ilman päätä.
Tämä johtuu siitä, että ravun hermosto koostuu kahdesta vatsapuolen hermorungosta ja siihen liittyvistä yhteen kasvaneista parillisista hermosolmuista ganglioista, joita on yksi pari jokaisesta ruumiinjaoketta kohti.
Ensimmäinen gangliopari muodostaa ravun aivot. Ganglioista lähtee kolme hermosäieparia lihaksistoon, raajoihin ja muihin elimiin.
Selkärangattomien eläinten kivun mittaamisesta on vähän tutkittua tietoa, eikä sen tutkimiseen ole käytettävissä luotettavaa menetelmää. Siitäkään ei ole tarkkaa tietoa, millaisena rapu ylipäätään aistii kivun.
Tiedetään, että elintoimintojen kannalta välttämättömät proteiinit koaguloituvat eli hyytyvät peruuttamattomasti noin 42 asteen lämpötilassa. Paljon nestettä sisältävinä eläiminä rapujen alkeelliset aivot, jossa mahdollisen kivun aistimuksen olettaisi tapahtuvan, saavuttavat tämän lämpötilan kiehuvassa vedessä lähes välittömästi. Lisäksi mahdollinen lämpöshokki tekee eläimen tunnottomaksi.
Eläinten hyvinvointikeskus EHK:n mukaan rapu tulisi sen hyvinvoinnin turvaamiseksi tainnuttaa ennen jatkoprosessointia elintarvikkeeksi. Markkinoilla oleva kaupallinen sähkötainnutuslaite on suunniteltu ravintolakäyttöön. Laite tainnuttaa ja tappaa äyriäiset, esimerkiksi hummerit ja taskuravut, sähköllä ennen niiden keittämistä. Kotikäyttöön sopivia tainnutusvälinettä ei tällä hetkellä ole olemassa.
Riski kärsimyksen pitkittymiselle pienenee, kun varmistaa, että laittaa ravun aina yksitellen kiehuvaan ja riittävän suureen vesimäärään. Tällöin rapu kuolee hyvin nopeasti, jopa muutamassa sekunnissa.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat







