
"Köyhän miehen lakkahilloa" ja muita herkkuja - kurpitsasta saa halpaa ja terveellistä ruokaa
Kurpitsojen aika on nyt! Unohda pikkelssi ja leivo vaikka piirakka.
Samettinen kurpitsakeitto on kauniin keltainen. Sen kanssa voi tarjota lämmintä, vastaleivottua rieskaa. Kuva: Sanne KatainenKeittiömestari Ulla Liukkonen muistaa, miten kurpitsaa käytettiin hänen lapsuudessaan todella paljon. "Köyhän miehen lakkahillokin syntyy kurpitsasta, porkkanasta ja hillosokerista helposti”.
Satokausiajattelun myötä kurpitsat ovat jälleen muodissa. Ulla Liukkosen mukaan syykin on selvä. ”Tämä aika. Kurpitsa on halpa raaka-aine ja helppo kasvattaa.”
Ulla Liukkonen suunnitteli syksyiselle kurpitsa-aterialle maukkaan kasviskeiton rieskan kera, kurpitsa-kasvispaistoksen ja makean muropohjaisen kurpitsapiirakan.
Ullan kurpitsakeitto
400 g kurpitsaa
200 g perunoita
noin 1 tl suolaa
ripaus pippuria
1 rkl makeaa sweet chili -kastiketta
1 dl tuorejuustoa
1 dl kermaa
2 dl vettä
(2 rkl appelsiinimehua)
Pilko ja kuori kurpitsa ja kuori perunat kattilaan. Lisää mausteet ja vesi ja anna kasvisten kiehua kypsiksi. Soseuta.
Lisää tuorejuusto, kerma ja chilikastike. Jos haluat, voit lisätä 2 rkl appelsiinimehua. Tarjoa tuoreen rieskan kanssa.
Kurpitsamuhennos
400 g kurpitsaa
400 g kesäkurpitsaa
400 g porkkanoita
400 g tomaattia
kantarelleja tai suppilovahveroita
suolaa
pippuria
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
Kuumenna öljy kattilan pohjalla, lisää porkkanapalat ja sienet, kuullota sitten kurpitsa ja tomaatti ja viimeksi kesäkurpitsa. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Anna vielä hetken kypsyä.
Rieska
1 l piimää
1 pkt hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1/2 kg vehnäjauhoja
noin 1/2 kg hiivaleipäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja lisää suola. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja hiivaleipäjauhoja sen verran, että taikina on paksuhkoa. Voit sekoittaa kauhalla, niin käsi ei likaannu.
Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa peitettynä noin tunnin ajan. Laita kulhoon tai koriin jauhoja ja kaada taikina kulhoon, höpsytä ja laita pellille. Anna hetken nousta ja pistele haarukalla.
Paista 190 asteessa puoli tuntia.
Köyhän miehen piirakka
1 valmis pakastemurotaikina
2 dl puolukoita
4 dl kurpitsakuutioita
2 dl hillosokeria
2 rkl perunajauhoja
Laita kurpitsakuutiot, puolukat ja sokeri kattilaan, kiehauta. Jäähdytä ja lisää perunajauhot.
Levitä murotaikina piirakkavuokaan ja sen päälle hilloke. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Nauti vaniljakastikkeen kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



