Pieni, musta terveyspommi
Mustaherukka on paljon muutakin kuin C-vitamiinipitoinen mehumarja. Siitä riittää terveyttä niin aivoille, sydämelle kuin ihollekin.
Kansanterveyslaitoksen parin vuoden takaisesta tutkimuksesta selviää, että marjojen nauttiminen laskee verenpainetta ja edistää näin sydänterveyttä.
Tutkimuksessa keski-ikäisten miesten ja naisten verenpaine laski ja HDL- eli hyvä kolesteroli nousi, kun he nauttivat kahden kuukauden ajan erilaisia marjoja ja marjamehua. Lisäksi marjojen syönti vaikutti suotuisasti verihiutaleiden toimintaan.
Koehenkilöt söivät noin 160 grammaa päivässä mustaherukoita, mustikoita, puolukoita ja marja-aroniaa sekä kokonaisina marjoina, pyreenä että mehuna.
Erikoistutkija Iris Erlundia ilahduttaa, että näin kohtuullisella määrällä voi vaikuttaa edullisesti sydämen ja verisuoniston hyvinvointiin.
”Kotimaiset marjamme ovat runsain ja monipuolisin polyfenolilähde. Lisäksi marjat sisältävät C-vitamiinia ja liukoista kuitua, mutta niissä on vain vähän energiaa ja rasvaa.”
Mustaherukoiden siemenöljy puolestaan ehkäisee iho-ongelmia imeväisikäisillä ja pikkulapsilla, todettiin vasta julkaistussa Turun yliopiston tutkimuksessa.
Yksivuotiailla lapsilla, joiden äidit olivat syöneet mustaherukkaöljyä jo raskausaikana, oli atooppisten allergioiden ja ihottumien määrä lähes kolmanneksen vähäisempi kuin verrokkiryhmällä, joka nautti oliiviöljyä.
Äidit nauttivat mustaherukkaöljyä raskauden ja imetyksen aikana ja öljyä lisättiin myös lapsen ruokaan kaksivuotiaaksi saakka. Mustaherukkaryhmän lapsissa esiintyi vähemmän ja lievempää ihottumaa kuin oliiviöljyryhmässä. Kaikki tutkitut lapset kuuluivat atooppisen ihottuman riskiryhmään.
Tutkimuksen vastaava johtaja, professori Raija Tahvonen korostaa, että tulos on elintarviketutkimuksessa poikkeuksellisen selvä.
Meneillään olevassa kansainvälisessä Brain Health Food -hankkeessa tutkitaan mustaherukan eri yhdisteiden vaikutusta aivojen terveyteen ja erityisesti Alzheimerin tautiin. Tutkimus on puolivälissä, ja sen ensimmäisiä tuloksia esitellään parhaillaan Ranskassa.
”Mustaherukoiden polyfenolikoostumus on poikkeuksellisen hyvä, lähellä luonnonmarjoja. Jos tavalliseen mustaherukkamehuun lisätään antosyaanirikastetta, vaikuttavia aineita on vielä enemmän”, sanoo tutkimusjohtaja Reijo Karjalainen Kuopion yliopistosta.
EU:n rahoittamaa tutkimusta tehdään viidessä maassa ja yhteistyössä viiden yrityksen kanssa, joista kaksi on Suomessa. Yritykset valmistavat mehuja ja ravintolisiä ja hyödyntävät tutkimuksen tuloksia välittömästi.
Mustaherukan tärkein polyfenoli on kversitiini-niminen flavonoli. Se näyttäisi ehkäisevän hapetusstressiä, joka aiheuttaa aivoissa soluvaurioita. Soluvauriot liittyvät Alzheimerin tautiin.
Mustaherukan tumman värin aiheuttava antosyaanirikaste näyttäisi olevan tehokas aivoja suojaava yhdiste. Sitä saadaan herukkamehun puristejätteestä.
Karjalaisen mukaan vielä ei voida sanoa, että nauti mustaherukkamehua, niin vältät Alzheimerin, sillä pitävät näytöt edellyttävät laajoja kliinisiä kokeita. Mutta parin vuoden päästä aivojen ja polyfenoleiden välisistä yhteyksistä tiedetään jo paljon.
”Lisäksi polyfenoleilla rikastetut mustaherukkajuomat vähentävät myös riskiä tyypin 2 -diabetekseen ja verenkiertohäiriöihin, jotka puolestaan lisäävät Alzheimerin taudin riskiä. Näin ne voivat vaikuttaa Alzheimeriin myös epäsuorasti”, Karjalainen huomauttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

