Nauris, perunan edeltäjä
Nauris kuuluu kaalikasveihin kuten lanttukin.
Jo antiikin kreikkalaiset tunsivat nauriin. Sitä syötiin yleisesti Euroopassa ennen kuin peruna korvasi sen 1700-luvulla.
Nauris menestyy jopa Grönlannissa asti.
Nauris kasvaa nopeasti ja on parhaimmillaan pienenä. Suuren nauriin malto on tikkumainen ja sitkeä.
Nykyisin nauris (Brassica rapa var. rapa) on kesäherkku, mutta sitä voi käyttää lantun tavoin muulloinkin, jos sitä vain jostain saa.
Nuotion tuhkassa haudutettu nauris korvaa retkellä grillimakkaran tai maistuu sen lisäkkeenä.
Vanhin Suomessa viljelty kanta on ollut kaskinauris eli huhtanauris, jonka mukula tulee maanpinnan rajaan usein ainakin osaksi maan päälle. Kaskinauris menestyy hiekkapitoisessa, vettä läpäisevässä maassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
