Lukijalta: Suomalaista broileria tuotetaan suomalaisilla perhetiloilla
”Suomalainen broileri on vastuullisesti ja avoimesti perhetiloilla tuotettua, suomalaista ja sitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla”, kirjoittavat Veera Lehtilä ja Mari Lukkariniemi.Tiina Ollila kyseenalaisti suomalaisen broilerin suomalaisuuden (MT 13.10.), mistä olemme eri mieltä.
Broilerin jalostus on vuosien saatossa kehittynyt. Tuotostavoitteiden rinnalle on tullut hyvinvointi-, terveys- ja ympäristöarvoja. Samalla jalostuksesta on tullut yhä kalliimpaa, mikä on johtanut lintujalostuksen globaaliin keskittymiseen. Tästä syystä Suomessa ei ole broilereiden jalostusta. Vanhempaispolvi tuodaan Suomeen untuvikkoina. Tuotantopolvi, eli teurasbroilerit syntyvät Suomessa, suomalaisilla tiloilla.
Meillä broilerit kasvatetaan OneHealth-periaatteita noudattaen: parvia ei harvenneta, kasvatustiloihin kuljetaan tautisulun läpi, halleissa on kuivaava lämmitys, sekä puhdas kuivikepehku jokaiselle lintuparvelle. Harventamattomuus tarkoittaa myös, että koko parvi teurastetaan aina kerralla, eikä lintuja stressata kesken kasvun osan parven poistamisella. Näin ollen linnut aloittavat kasvunsa väljemmin kuin tavanomaiset eurooppalaiset broilerit. Suomessa on käytössä EU-lainsäädännön mukainen kasvatustiheys.
Tuotantotauot, harventamattomuus, hallin tyhjennys pehkusta, pesu ja desinfiointi on merkittävin syy siihen, että olemme onnistuneet tuottamaan antibiootitta ja salmonellavapaasti broilerin lihaa. Suomalainen OneHealth-tuotantotapa suljetussa kasvuympäristössä mahdollistaa terveet hyvinvoivat linnut ja hyvän elintarviketurvallisuuden, mistä emme voi tinkiä.
Suomalainen broileri syö pääosin kotimaista viljapohjaista rehua, jota täydennetään tuontivalkuaisella, aminohapoilla ja kivennäisillä. Rehun kotimaisuusaste on korkea ja sitä parannetaan koko ajan. Kotimaisen kasvivalkuaistuotannon lisääminen on tässä merkittävä tekijä. Suomalainen broileri on vastuullisesti ja avoimesti perhetiloilla tuotettua, suomalaista ja sitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla.
Veera Lehtilä
toiminnanjohtaja, Suomen Siipikarjaliitto ry
Mari Lukkariniemi
asiantuntija, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






