Syyspöydässä luomuillaan
Luomun viemää
Ohjeet: EkoCentria
Kuvat: Studio Alias
Juustoinen luomupunajuurikiusaus
Kutsu ystävät tai suku koolle ja kokkaa sadonkorjuun antimista luomuiset herkut. Jos jotain tuotetta ei löydy luomuna, voit toki korvata sen tavanomaisella. Jos kasvisateria kaipaa mielestäsi tukevuutta, kysy kauppiaaltasi luomulihaa tai hanki järvikalaa. Hae pöydän koristeet luonnosta ja sytytä kynttilät tunnelmaa virittämään.
Penslatut luomukasvikset
(10 annosta)
2 kg luomupunajuuria
3–4 luomusipulia
70 g rikottuja luomuohrasuurimoita
7 dl luomukermaa
1 l luomumaitoa
1/2 kg luomujuustoraastetta
1 tl suolaa
1 tl luomumeiramia
Raasta punajuuri ja hienonna sipuli. Kuumenna maito ja lisää juusto, suola ja kerma. Voitele vuoka. Laita kasvikset ja ohrasuurimot vuokaan ja lisää maito-juustoseos. Kypsennä 170 asteessa noin 2 tuntia. Tarjoa luomuisan salaatin kera.
Luomuinen omppuhyvä
(10 hengelle)
4 luomusipulia
1 luomukesäkurpitsaa
2–3 luomupaprikaa
1 pieni luomupurjo
1 dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
luomuyrttejä
merisuolaa
luomusiirappia tai -hunajaa
luomuvalkosipulin kynsiä
Pilko kasvikset suurehkoiksi paloiksi. Öljyä vuoka ja laita kasvikset siihen. Sekoita yrteistä, öljystä, suolasta, hunajasta ja valkosipulista penslausöljy. Kypsennä kasvikset 200 asteessa ja voitele aika ajoin. Tarjoa lisäkkeenä.
Hyvän omantunnon karamellikastike
(1 uunipellillinen)
Taikina:
2 dl luomumaitoa
1 luomukananmuna
½ tl suolaa
1 dl luomusokeria
luomukardemummaa
25 g hiivaa
50 g voita
noin 400 g luomuvehnäjauhoja
Täyte:
8–10 luomuomenaa
1 dl luomusokeria
luomukanelia
Valmista löysä pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Lisää kananmuna ja mausteet, alusta vehnäjauhoilla ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle. Kohota noin 15 minuuttia. Viipaloi omenat. Luomuomenia ei tarvitse kuoria. Levitä omenaviipaleet, sokeri ja kaneli pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
(10 hengelle)
150 g luomusokeria
1dl kiehuvaa vettä
1 l luomumaitoa/-kermaa
5 rkl luomuperunajauhoja
vaniljasokeria
Paahda sokeri ruskeaksi kattilassa ja lisää kiehuva vesi. Varo sokerin palamista. Sekoita hyvin. Ota osa maidosta ja sekoita perunajauho siihen. Kuumenna loput maito/kerma ja lisää sokeriseokseen. Kypsennä hiukan ja lisää perunajauhoseos hämmentäen. Jatka kypsentämistä noin 2 minuuttia. Tarjoa luomumarjojen kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
