JOULUN MAUSTAJAT
Keskitalven tunnelmaa lämmittävät tuoksut ja maut, jotka matkaavat meille tuhansien kilometrien päästä. Mausteeksi kerätään niin hedelmiä, kukintoja kuin puunkuortakin.
Useimpien mausteena käytettävien kasvien alkuperä löytyy trooppisista sademetsistä. Nykyisin neilikka, kardemumma ja muut joulun mausteet liitetään jo vahvasti joulun perinteisiin, mutta ei tarvitse mennä kovinkaan kauas historiassa, kun mausteet vielä olivat kallista ylellisyystavaraa.
Yksi vanhimmista tunnetuista mausteista on kaneli, jota saadaan keräämällä ja kuivaamalla Cinnamomum-sukuun kuuluvien puiden kuorta. Aidoimpana kanelina pidetään ceyloninkanelia (C. zeylanicum), joka Kaakkois-Aasian trooppisessa ilmastossa kasvaa lähes parikymmenmetriseksi puuksi. Viljelty kaneli kerätään kuitenkin huomattavasti nuoremmista kasveista, joiden kasvatusta voisi arkisesti verrata energiapajuun.
Talven vahvoihin aromeihin kuuluvaa mausteneilikkaa saadaan muun muassa Indonesiassa ja Madagaskarilla kasvatettavan mausteneilikkapuun (Syzygium aromaticum) kukkanupuista.
Piparkakuissa maistuva pomeranssi taas kuivataan Välimeren ilmastossakin menestyvän hapanappelsiinin eli pomeranssipuun (Citrus aurantium) hedelmistä.
Kaakkois-Aasiasta kotoisin ovat myös inkivääri ja kardemumma, jotka ovat melko läheistä sukua toisilleen. Mausteeksi kerättävä inkivääri kuivataan ruohovartisen inkiväärikasvin (Zingiber officinale) juurakosta. Kardemummaa (Elettaria cardamomum) puolestaan kasvatetaan kasvin aromaattisten siemenien vuoksi.
Hauska kuriositeetti on, että kardemumma on maailmalla varsin vähän tunnettu mauste. Intian ulkopuolella sitä käytetään lähinnä Arabimaissa kahvimausteeksi – ja Suomessa ja Ruotsissa pullaan.
Inkivääriä ja kardemummaa voi niin halutessaan kokeilla kasvattaa myös omalla ikkunalaudalla. Tuoreet inkiväärin juurakot istutetaan syvään ruukkuun heti vuoden alussa. Lämpimällä ikkunalla ne alkavat versoa yleensä vajaassa kuukaudessa. Järviruokoa muistuttavasta kasvista saattaa syyskesällä saada jopa satoa.
Jos kardemumman siemenet saa itämään, kasvaa niistä tuoksuva, viirivehkan kokoinen viherkasvi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
