
Herkkuja rapujuhlien alkuun ja loppuun
Rapujuhlien päätähti on rapu, mutta sen lisäksi syödään muitakin herkkuja.Rapujuhlien pääroolissa ovat tietenkin ravut, jotka perinteisesti tarjotaan paahtoleivän, tillin ja voin kera. Pelkillä äyriäisillä ei tarvitse kuitenkaan pärjätä, muutakin kannattaa valmistaa tarjolle.
Alkuun sopii raikas tuorehernekeitto, johon feta ja kantarellit tuovat ruokaisuutta.
Jälkiruuaksi kootaan lasiin herkullinen vadelma-valkosuklaavaahto-granolaviettelys, joka vie taatusti kielen mennessään. Jälkiruuan osat on helppo tehdä ja säilyttää etukäteen, jolloin aterian jälkeen on annokset nopea kasata.
Tuorehernekeitto
4 annosta
600 g tuoreita tai pakasteherneitä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 ½ dl valkoviiniä
3 dl kasvislientä
1 ½ dl kermaa
1 dl kivennäisvettä
ruokaöljyä paistamiseen
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia öljyssä hetki ja lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista. Lisää valkoviini ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja herneet ja keitä viitisen minuuttia. Lisää kerma ja soseuta keitto sileäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Juuri ennen tarjoilua lisää kivennäisvesi.
Päälle
150 g kantarelleja
100 g fetajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
(suolaa ja pippuria)
Puhdista ja pilko kantarellit pienemmäksi. Kuutioi fetajuusto. Paista kantarelleja pannulla oliiviöljyssä, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Lisää kuutioitu fetajuusto ja kuumenna hiukan, kunnes se pehmenee. Tarjoa seosta keiton päällä.
Vadelmainen kesäherkku
Kokoa lasiin vuorotellen granolaa, tuoreita vadelmia ja valkosuklaavaahtoa.
Limettinen valkosuklaavaahto
4 annosta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 limetin kuoret raastettuna
1 rkl limetin mehua
Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa.
Vaahdota kerma. Pese limetit hyvin ja raasta niiden kuori ohuelti. Vaahdota tuorejuusto ja lisää siihen vaniljasokeri, tomusokeri, limetin kuori sekä mehu.
Lisää seokseen hiukan jäähtynyt valkosuklaa ja nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.
Kardemummagranola
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä
1 dl manteleita
1 rkl kardemummaa
1 dl juoksevaa hunajaa
1/2 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
Leikkaa mantelit ja saksanpähkinät pienemmiksi veitsellä. Yhdistä kaikki kuivat ainekset. Sekoita joukkoon huolellisesti öljy ja hunaja.
Laita seos leivinpaperin päälle uunivuokaan ja paahda uunissa 150 asteessa noin 25–30 minuuttia tai kunnes granola on kullanruskeaa. Kääntele seosta muutaman kerran paiston aikana, sillä granola palaa helposti. Ylijääneen granolan voit käyttää myslin tapaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

