
Valkoinen puu versoo rakkaudesta
Valkoinen puu toimii Kauhajoen kotiseututalossa keskellä pitäjän kylänraittia. Lounasaikaan kahvila täyttyy paikallisista.
Kaiken perustana niin avioliitossa kuin yritystoiminnassakin on keskinäinen luottamus ja rakkaus, Mark ja Kirsi Heidt korostavat.
Suomalais-amerikkalainen pariskunta Kirsi ja Mark Heidt haaveilivat pitkään oman kahvilan perustamisesta. Nyt suunnitelmasta on tullut todellisuutta ja myös laajentamiskuviot ovat ajankohtaisia. Kahvi- ja lounastarjoilun lisäksi Valkoisessa puussa myydään keramiikkaa.Ulkona on kylmä, mutta Valkoinen Puu -kahvilassa Kauhajoen keskustassa huokuu lämpö monella tapaa. Valkoisen Puun juuret ovat kukoistavassa parisuhteessa. Kahvila ja lifestyle-yritys on suomalais-yhdysvaltalaisen Heidtin perheen elämätapa.
”Yritystoimintamme vahvuus on toimivassa avioliitossamme”, Mark Heidt toteaa. ”Olemme paitsi pariskunta, myös työpari ja tärkeimmät yhteistyökumppanit toisillemme arkipäiväisissä töissä.”
Kirsi Heidt jakaa aviomiehensä näkemyksen.
”Emme pelkästään työskentele yhdessä, vaan toisiamme tukien olemme kyenneet luomaan jotain sellaista, mistä olimme aina haaveilleet”, hän korostaa.
Valkoisesta Puusta on vuosien saatossa sukeutunut ketterä kasvuyritys, jonka toiminta on laajentunut Kauhajoelta Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskukseen Seinäjoelle, sekä muun muassa kesäfestivaaleille.
Valkoisen Puun tarinan alku vie vuoteen 2002. Tuolloin Kirsi ja Mark kohtasivat internetin kristillisellä keskustelupalstalla.
”Olimme kolmikymppisiä. Ensi kerran juttelimme netissä 7. marraskuuta 2002”, Kirsi kertoo.
Asiat etenivät aika nopeasti. Tuleva aviopari tuli niin hyvin juttuun, että tapaaminen sovittiin seuraavan vuoden tammikuulle Suomeen.
”Tapasimme synnyinmaisemissani ja sukuni mailla Kauhajoella. Tuohon aikaan olin asunut vuosia Helsingissä, mutta oli olennaista, että Mark tulisi heti myös tapaamaan perhettäni Kauhajoelle”, hän muistelee.
Mark kutsui Kirsin vastavierailulle Yhdysvaltoihin New Yorkin osavaltioon, Niagara Fallsin kaupunkiin.
”Toisella tapaamisellamme Yhdysvalloissa kosin Kirsiä ja häitä vietettiin kolmannella tapaamiskerrallamme seuraavana kesänä Kauhajoella”, Mark kertoo.
”Vauhti saattaa kuulostaa hurjalta, mutta tiesin jo ensi kohtaamisellamme, että naimisiin mennään. Arvot kohtasivat perusteellisesti.”
Häitä juhlistettiin vielä toistamiseen Yhdysvalloissa Markin suvun läsnä ollessa.
”Seisoimme Niagaran putousten lähettyvillä olevalla kukkulalla. Alla virtasi joki ja putousten jymyn saattoi kuulla, vaikka suoraa näköyhteyttä sinne asti ei ollut”, Kirsi muistelee.
Seuraavat kolme ja puoli vuotta vierähtivät rapakon takana, missä Mark teki uraa somistajana sekä lavastuksen ja keramiikan parissa.
Pariskunta sai kaksi ensimmäistä lastaan: Hans syntyi toukokuussa 2004 ja Emma huhtikuussa 2006.
Kirsi oli kotiäitinä ja Mark pyöritti pientä somistuksiin, sisustuselementteihin ja mainoksiin keskittyvää yritystä.
”Kun lähdin Amerikkaan, myin käytännössä kaiken, mitä omistin. Hyvästelin ystäväni ja olin sillä mielellä, että muutto on pysyvä”, Kirsi taustoittaa.
Vuonna 2007 ajatus Suomeen muutosta oli kuitenkin kypsynyt pariskunnan mielissä.
”Olimme siihen aikaan alkaneet valmistaa lamppuja ja käyttökeramiikkaa, joita vietiin jatkuvasti enemmän Yhdysvalloista Suomeen. Yhä voimakkaammin alkoi myös kirkastua ajatus siitä, että emme tule tekemään koko elantoamme keramiikalla vaan haluamme perustaa oman kahvilan”, Mark sanoo.
Merkittävä sysäys Suomeen muutolle liittyi sosiaalisiin syihin.
”Niagara Falls on sellainen paikka, johon emme halunneet perustaa kahvilaa”, Mark toteaa.
”Rikollisuus ja rauhattomuus rehottaa kaduilla. Infrastruktuuri on romahtamispisteessä. Emme halunneet kasvattaa lapsiammekaan sellaisessa ympäristössä.”
”Suomi osoittautui kaikin tavoin paremmaksi ja turvallisemmaksi paikaksi laittaa perhe-elämä urilleen ja yritystoiminta alulle.”
”Amerikkalainen unelma on pelkkää utopiaa, se on valhe”, Mark pamauttaa. ”Jos vaatimattomista oloista haluaa ponnistaa menestykseen, se tapahtuu sata kertaa todennäköisemmin Pohjoismaissa kuin Yhdysvalloissa.”
Mark kuvailee Kauhajoelle muuttoa ja siellä asumista mahtavaksi asiaksi.
”Sosiaaliset turvaverkot ja yrittämisen edellytykset olivat täällä heti kohdillaan. Suomessa on paljon helpompaa laittaa yritystoiminta alulle kuin Yhdysvalloissa.”
Perheen kolmas lapsi Klaus syntyi elokuussa 2010 ja neljäs, Hanna, 2012 syyskuussa. Tuolloin Heidtien yritystoiminta oli jo alkanut juurtua kauhajokelaiseen maaperään.
Kahvila avattiin 2011 Kauhajoen kotiseututaloon.
”Halusimme tuoda asiakkaillemme olohuonemaista, kansainvälistä kahvilakulttuuria pitkin aukioloajoin sekä kiireettömän, kauniin ympäristön”, Kirsi tähdentää.
Kauhajokelaiset ovatkin ottaneet paikan omakseen.
Tammikuisena päivänä Valkoinen puu on lounasaikaan tupaten täynnä.
”Lounaskonsepti on meillä sangen uusi juttu, joka on otettu hienosti vastaan. Se on jo vahva osa konseptiamme. Uusi laajennettu lounastarjoilu alkoi kuitenkin vasta vuosi sitten”, Kirsi kertoo.
Valkoisen puun ruuat ja kakut ovat yhdistelmä molempien sukujen perintöä.
”Monissa annoksissa näkyy yhdysvaltalainen ruokakulttuuri, ja toisaalta eteläpohjalaiset perinneruuat ovat tärkeässä roolissa.”
Tärkeää on myös, että kaikki ainesosat ovat paikallisia.
”Leivomme kaikki kakkumme paikallisesta luomuspelttijauhosta ja käytämme paikallisia marjoja, kananmunia sekä ylämaankarjan ja herefordien lihaa. Valmistamme kaikki lounaat ja kakut alusta alkaen itse emmekä käytä mitään valmiita täytteitä”, Kirsi täsmentää.
Valkoisen Puun nimi on raamatullista perua.
”Halusimme yrityksen nimen kuvastavan kristillistä arvopohjaamme. Puu symboloi toivoa ja elämää, valkoinen taas iloa, kiitosta ja kirkkautta. Siitä nimi Valkoinen Puu.”
Logon kaunis valkea mänty puolestaan sijaitsee pariskunnan Kauhajoen kodin takapihalla olevalla pellolla.
”Männyn oksat laskeutuvat erikoisesti etäälle puun rangasta, koska rungon tuntumassa kasvoi matalampia puita, jotka on sittemmin kaadettu. Kun huomasin puun pellon laidalla, niin tiesin heti, että se tulee olemaan kahvilan tunnuksena”, Mark sanoo.
Keväällä 2016 yritys laajensi toimintaansa, kun isommat leipomotilat Kauhajoella mahdollistivat kahvilan avaamisen myös Seinäjoelle.
”Olemme kulkeneet aika kauas siitä, kun tavoitteena oli vain avata oma kahvila”, Mark myöntää.
”Olen sen henkinen ihminen, että haluan panostaa yritystoimintaan täysillä. Näen, että muutaman vuoden kuluttua meillä on kahvilatoimintaa usealla paikkakunnalla Suomessa, ja uusina lanseeraamistamme coffee boxeista myydään tuotteita toreilla kesäaikaan”, hän sanoo.
Kaiken perustana on rakkaus ja keskinäinen luottamus.
”Me teemme joka päivä toinen toisemme paremmiksi, kun haastamme ideoita ja kehitämme yhdessä uutta”, Kirsi kiteyttää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




