Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Uudet jalosteet tuovat munaherkut kiireisen keittiöön – Valkuaismassasta ja -pötköstä ruoka valmistuu hetkessä

    Pääsiäinen on munaruokien huippusesonki. Toki munaherkut maistuvat muulloinkin.
    Valkuaismunakas on kauniin vaalea.
    Valkuaismunakas on kauniin vaalea. Kuva: Kari Salonen
    Keväisen salaatin proteiini tulee kypsästä valkuaisesta.
    Keväisen salaatin proteiini tulee kypsästä valkuaisesta. Kuva: Kari Salonen
    Munavoita voi käyttää muuhunkin kuin karjalanpiirakoiden päälle.
    Munavoita voi käyttää muuhunkin kuin karjalanpiirakoiden päälle. Kuva: Kari Salonen
    Lisa Savola tarjoaa alkupalaksi koristeltuja munanpuolikkaita.
    Lisa Savola tarjoaa alkupalaksi koristeltuja munanpuolikkaita. Kuva: Kari Salonen

    Muna on mainio raaka-aine, mutta Munax on tehnyt siitä myös valmiita tuotteita. Nämä ruuat syntyvät kummista vaan.

    Kananmunatuotteiden kehitys on Munaxilla vauhdikasta.

    "Uskon että tulee vielä päivä, kun lapset kysyvät, eikö muna ole aina ollut juotavaa", naurahtaa Munaxin viestintäpäällikkö Lisa Savola.

    Savolan jääkaapista löytyy maitotölkkien vierestä yleensä munatölkki, joko pelkkää valkuaista tai smoothieta.

    "Valkuainen tölkissä on myös ihana, kun siitä saa niin helposti vatkatuksi marengin tai paistetuksi rasvattoman munakkaan. Jenkeissä voi ravintolassa tilata, haluaako valkoisen eli pelkästä valkuaisesta paistetun tai kokomunasta tehdyn munakkaan", Savola tietää.

    Keväisten salaattien proteiini tulee kypsästä valkuaisesta.

    Jälkiruokana herkutellaan lakritsamarengeilla ja egguccinolla eli kahvilla, jonka päälle on lusikoitu nokare valkuaisvaahtoa ja suklaaströsseliä.

    Valkuaismunakas

    1 sipuli

    100 g kalkkunaleikkelettä

    1 rkl voita tai öljyä

    1 dl emmentaljuustoraastetta

    7–8 valkuaista tai 2,5 dl juoksevaa valkuaista (Laitilan Proegg Valkuainen, 1 dl vastaa 3 valkuaista)

    Pilko sipuli ja kalkkunaleikkeleet ja kuullota ne rasvassa pannulla. Kaada päälle valkuainen ja anna hyytyä. Lisää pinnalle juusto sulamaan. Anna hautua vielä hetki.

    Vinkki

    Voit valmistaa munakkaan myös uunissa. Vuoraa uunivuoka tai -pannu leivinpaperilla, sekoita kaikki ainekset ja kaada paperin päälle. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.

    Munavoileivät

    vaaleaa tai tummaa leipää

    valmista munavoita

    graavilohta

    tilliä tai rucolaa

    Nopea tapa:

    Käytä valmista Laitilan Kanatarhan munavoita. Viipaloi munavoi leivän päälle ja asettele voin päälle graavilohiviipaleita, rucolan versoja tai tillinoksia.

    Enemmän aikaa:

    3 munaa

    100 g voita

    Keitä kolme kananmunaa 7 minuuttia kattilassa ja kuori. Hienonna jäähtyneet munat, ripottele päälle vähän suolaa. Sekoita munat huoneenlämpöiseen voihin. Levitä leivälle munavoita ja lohta ja koristele versoilla tai tillillä.

    Vinkki

    Kun keität munia, muista, että mitä tuoreempi kananmuna, sen huonommin kuori irtoaa.

    Caesar-valkuaissalaatti

    4 hengelle

    400 g romaine-salaattia

    1,5 dl caesarkastiketta

    3 kovaksi keitettyä kananmunaa tai 1 pkt (180 g) Laitilan Proegg kypsää salaattivalkuaista

    4 viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna

    50 g parmesaanilastuja

    Caesarkastike

    1 keltuainen

    3–4 anjovisfileetä

    1 rkl sitruunanmehua

    1 rkl vettä

    1 tl sinappia

    ripaus mustapippuria

    1 dl rypsiöljyä

    (1 valkosipulinkynsi)

    Tee aluksi kastike. Hienonna anjovikset ja sekoita keltuaisen joukkoon muut aineet ja lopuksi öljy ohuena nauhana. Halutessasi voit vielä puristaa valkosipulinkynnen joukkoon.

    Revi salaatinlehdet tarjoiluastiaan ja lusikoi kastiketta päälle.

    Leikkaa kypsästä valkuaisesta viipaleita ja nostele palat salaatin päälle. Jos käytät keitettyjä munia, voit toki käyttää keitettyjä munaviipaleita keltuaisineen.

    Ripottele pinnalle leipäkrutonkeja sekä parmesaanilastuja.

    Valkuais-vihersalaatti

    Sekoita salaatti erilaisista salaatinlehdistä ja rucolasta. Lisää halutessasi viinirypäleitä. Korvaa juusto kananmunan valkuaisilla tai kypsennetyllä salaattivalkuaisella.

    Saat lämpimän salaatin, kun paistat valkuaisviipaleet pannulla ennen tarjoilua.

    Lakritsamarengit

    25 kpl

    3 valkuaista tai 1 dl Laitilan Proegg Valkuaista tölkistä

    1 1/2 dl hienoa sokeria

    2 tl lakritsijauhetta

    Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella kulhossa kovaksi vaahdoksi.

    Lisää sokeri vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Vatkaa muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on jämäkkää ja kiiltävää.

    Lisää marenkimassaan lakritsijauhe. Vatkaa tasaiseksi.

    Pursota massasta pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille. Voit myös muotoilla marenkimassasta pieniä kekoja kahdella lusikalla.

    Kuivata marenkeja kiertoilmauunissa 100 asteessa noin tunti tai kunnes marengit irtoavat leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.

    Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua vielä hetki uunin jälkilämmössä.

    Egguccino eli munakahvi

    Vatkaa munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi, makeuta sokerilla ja lusikoi vaahto kahvikupillisen päälle. Koristele suklaaströsselillä tai kaakaojauheella.