Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Suloisia suupaloja

    Itse tehty glögi lämmittää joulun aikaan.
    Itse tehty glögi lämmittää joulun aikaan. 
    Hurmerinnan jouluvihkosta löytyvät historialliset, hyväksi havaitut reseptit ja joulumenut vuosikymmenien varrelta.
    Hurmerinnan jouluvihkosta löytyvät historialliset, hyväksi havaitut reseptit ja joulumenut vuosikymmenien varrelta. 

    Joulua ei voi kuvitella ilman pikkuleipiä. Ei ainakaan Hurmerinnoilla.

    TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaana Kankaanpää

    Herranjestas, että se on hyvää!

    Nimittäin Kristiina Hurmerinnan itse keittämä omenahillo, jota tulee lusikkaleipien väliin. Jouluksi Kristiina leipoo aina lusikkaleipiä, joiden eri ohjeita voi tutkia Hurmerinnan jouluvihkosta.

    ”Parempi versio”, emäntä on kirjannut eräänä jouluna ja toisena: ”Vaihtoehto”. Nykyinen ohje on peräisin vuodelta 2010.

    Jouluvihkosta löytyy myös firenzeläisten eli florentiinien ohje. Ne ovat vuoden 1994 tuliainen Kristiinan Italian-matkalta.

    Florentiineja on valmistettu renessanssista asti. Näihin pikkuleipiin tulee vain yksi ruokalusikallinen vehnäjauhoja, kaikki muu on hedelmää ja suklaata.

    Mistä tunnistaa aidon firenzeläisen? No tietysti siitä, että pohjan suklaassa on aaltoviiva.

    ”Ne ovat hyvin haluttuja joululahjoja. Ohje tuntuu monimutkaisemmalta kuin se onkaan, mutta en ole kertonut ihmisille, miten helppo se on. Kunhan näkee vain pilkkomisen vaivan”, Kristiina paljastaa.

    Hasselleipien salaisuus on hirvensarvisuolassa, josta tulee lievä hapan maku. Ohje on peräisin vuonna 1911 syntyneeltä Pipsa Hurmerinnan isänäidiltä.

    Tämän ohjeen Kristiina haluaa varjella perhesalaisuutena eikä siksi anna sitä Kantrin lukijoille, mutta Pipsan pitäisi se oppia.

    ”Meidän pitää tehdä hasselleipiä yhdessä, että sä osaat, jos mä kuolen. Joulua ei voisi kuvitella ilman niitä”, Kristiina päättää.

    Hurmerintojen jouluherkkuihin kuuluvat vielä itse tehdyt tryffelit. Jouluvihkon ohjeessa on reunamerkintä erään vuoden tryffeleihin: EI KANDE, härskiä!

    Senpä vuoksi tänä vuonna kokeiltiin tryffeleihin neitsytkookosöljyä, mutta sekin osoittautui vääräksi valinnaksi: tryffelit sulavat käsiin. Kehittelyä täytyy jatkaa.

    Piparkakut leivotaan Paraisten piparkakkutaikinan ohjeella, vaikka taikina meinaa murentua käsiin. Siitä tulee kuitenkin parhaat joulupiparit.

    Omaa mysliä perhe syö aamupalaksi ja antaa valikoiduille ystäville lahjaksi.

    Pipsan mysli

    • 1 dl vaahterasiirappia tai hunajaa

    • 4 rkl neitsytkookosöljyä

    • 1 tl kanelia

    • 1 tl inkivääriä

    • ripaus merisuolaa

    • 5 dl luomukaurahiutaleita

    • pähkinöitä (esim. pekaani- ja cashewpähkinöitä)

    • 1 dl kookoshiutaleita

    • kurpitsan- ja seesaminsiemeniä

    Kiehauta siirappi, öljy ja mausteet kattilassa. Mittaa suureen kulhoon kaurahiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet ja siemenet. Sekoita siirappiseos kuiviin aineisiin.

    Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Kuivata seosta noin 170-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Sekoita välillä. Mysli on valmista, kun se on kullankeltaista.

    Anna myslin jäähtyä pellillä. Säilytä se ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Mysli säilyy ainakin kuukauden.

    Paraisten piparkakut

    • 3/4 dl siirappia

    • 1 tl kanelia

    • 1 tl inkivääriä

    • 1 tl neilikkaa

    • 2 tl pomeranssinkuorta

    • 1 tl suolaa

    • 250 g voita

    • 2 dl sokeria

    • 1 muna

    • 2 tl soodaa

    • 6,5 dl vehnäjauhoja

    Kiehauta siirappi ja mausteet. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää lämmin siirappi ja muna.

    Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot taikinaan.

    Anna taikinan kovettua viileässä seuraavaan päivään.

    Ota taikinaa pala kerrallaan viileästä leivinpöydälle ja kaaviloi se noin kahden millimetrin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla kakkuja ja paista niitä 225 asteessa 7–8 minuuttia tasaisen ruskeiksi.

    Benediktiiniläistryffelit

    • 1 3/4 dl crème fraîchea

    • 300 g tummaa suklaata (vähintään 80 % kaakaota)

    • 4 rkl Benedict-likööriä

    • 100 g kaakaojauhetta

    Lämmitä crème fraîche melkein kiehuvaksi paksupohjaisessa pikku kattilassa. Siirrä pois levyltä ja lisää sekaan paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa. Lisää likööri.

    Maistele. Jos haluat lisää ytyä, lorauta lisää likööriä.

    Anna tryffelitaikinan levätä viileässä peitettynä 1–2 tuntia tai yön yli.

    Viimeistely: Ota tryffelitaikinasta lusikalla kirsikan kokoisia paloja. Jauhota kätesi kaakaojauheella ja pyöritä palat palloiksi. Pölytä pallot lopuksi kaakaojauheella.

    Tryffelit voi tehdä myös pieniin foliomuotteihin.

    Firenzeläiset

    • 50 g hillottuja appelsiininkuoria

    • 40 g cocktailkirsikoita

    • 15 g hillottua väinönputkea

    tai sukaattia

    • 25 g rusinoita

    • 50 g mantelilastuja

    • 40 g sulatettua voita

    • ½ dl sokeria

    • 1 rkl vehnäjauhoja

    • 1 rkl kuohukermaa

    • 1 tl sitruunamehua

    Pikkuleipien pohjaan:

    • 175 g taloussuklaata

    Silppua kuivahedelmät pieniksi.

    Sekoita hedelmäsilppu ja vehnäjauhot. Lisää mantelilastut, sulatettu voi ja sokeri sekä loput aineet. Ota taikinasta nokareita pellille.

    Paista 180 asteessa 10–15 minuuttia.

    Pikkuleivät leviävät uunissa. Anna jäähtyä pellillä kunnolla. Lopuksi sulata suklaa ja sivele sillä pikkuleipien pohjapuoli. Hetken kuluttua vedä suklaaseen haarukalla aaltoviivat. Aseta pikkuleivät tarjolle suklaapuoli ylöspäin.

    Lusikkaleivät

    • 200 g sokeria

    • 200 g voita

    • 3 tl vaniljasokeria

    • 1 tl leivinjauhetta

    • 250 g vehnäjauhoja

    Sulata voi ja anna sen vähän ruskistua. Jäähdytä. Lisää voihin sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Lisää loput aineet.

    Painele taikinaa pikkulusikan pesään ja laita muotissa syntynyt pikkuleipä pellille.

    Paista 200 asteessa 5–6 minuuttia.

    Sivele yhdelle pikkuleivälle omenamarmeladia ja paina sen päälle toinen pikkuleipä.

    Sirottele kerrosleipien päälle tomusokeria.

    Vaalea glögi

    • 1,5 dl sokeria + 1 dl vettä

    • 6 dl omenamehua

    • ½ pulloa makeaa tai

    puolimakeaa viiniä

    • 3 dl vodkaa

    • 4 tähtianista

    • 1 kanelitanko

    Lisää vesi-sokeriseokseen mausteet ja anna kiehua muutamia minuutteja. Jäähdytä.

    Siivilöi mausteet pois.

    Sekoita omenamehu, viini, vodka ja sokerivesi. Maista ja kuumenna.

    Makua voi täydentää vielä ripauksella muskottikukkaa.

    Tarjoile manteleiden ja rusinoiden kera lämmitetyistä glögilaseista.

    Pipsan glögi

    • 1 luomuappelsiini

    • 1 luomumandariini

    • 1 dl vettä

    • 1,5 dl sokeria

    • 1 pullo punaviiniä (esim. Cote du Rhône)

    • 4 kokonaista kardemummaa

    • 3 kokonaista neilikkaa

    • 2 tähtianista

    • 4 kanelitankoa

    • 3 kokonaista mustapippuria

    Pese ja viipaloi appelsiini ja mandariini.

    Keitä vettä ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri on liuennut. Lisää kattilaan loput ainekset ja lämmitä glögi lähes kiehuvaksi.

    Kattilan voi jättää lieden reunalle pidemmäksikin aikaa, jolloin glögistä tulee mausteisempaa.