Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ilmajoen meijerissä puristetaan nykyisin huopaa ja majoitetaan väkeä

    Yli sata vuotta vanhassa Ilmajoen Osuusmeijerissä 3D-vesileikkausrobotit ovat syrjäyttäneet 5000 litran maitosäiliöt.
    KO-HO:n yrittäjät Timo Hoisko ja Matti Korpela ovat tuoneet meijerin ­tiloihin mittavan laite­arsenaalin vesileikkureineen ja tietokoneineen. Huovan muotopuristuksena tehdään akustiikkapaneeleita.
    KO-HO:n yrittäjät Timo Hoisko ja Matti Korpela ovat tuoneet meijerin ­tiloihin mittavan laite­arsenaalin vesileikkureineen ja tietokoneineen. Huovan muotopuristuksena tehdään akustiikkapaneeleita. Kuva: Johannes Tervo

    Nuoret yrittäjät, Timo Hoisko ja Matti Korpela vuokrasivat toimitilat yritykselleen Ilmajoen vanhasta meijeristä vuodenvaihteessa. Kahden seinäjokelaisen miehen KO-HO Industrial Desing Oy harjoittaa suunnittelua, muotopuristusta ja vesileikkausta. Yritys valmistaa muun muassa akustiikkalevyjä ja huonekalujen osia. Suurin osa tuotteista tehdään tilaustyönä julkisiin tiloihin.

    Tarve uusille toimitiloille syntyi, kun KO-HOn aiemmat toimitilat Jurvassa kävivät ahtaiksi. Tarjolla oli useita eri vaihtoehtoja. Lopulta Kyrönjoen varressa oleva meijeri vei voiton.

    ”Tämä toimitila sopii meille mainiosti, koska se on suunniteltu kosteaksi tilaksi. Lattiakaivoja ja sähkövirtaa on riittävästi koneille. Vastaavan paikan saneeraaminen johonkin toiseen tilaan tulisi todella kalliiksi”, Matti Korpela kehuu.

    ”Onhan tämä mielenkiintoisempi paikka kuin joku uusi varastohalli jossain teollisuusalueella. Tällaisissa vanhoissa rakennuksissa on enemmän tunnelmaa ja rauhallinen maalaisympäristö sopii meille erittäin hyvin. Saamme keskittyä työhömme kaukana ruuhkasta ja hälinästä”, yrittäjäkumppani Timo Hoisko jatkaa.

    Yrittäjät toteavat, että maalaismiljöö toimii inspiraation lähteenä. ”Moni asia siirtyy suunnittelupöytään ympäristöstä käsin. Sillä on vaikutusta hyvässä ja pahassa”, Korpela pohtii.

    Ilmajoen Osuusmeijeri rakennettiin vuonna 1904. Meijeritoiminta loppui 2013.
    Ilmajoen Osuusmeijeri rakennettiin vuonna 1904. Meijeritoiminta loppui 2013. Kuva: Johannes Tervo

    KO-HO tekee teollista muotoilua, lähinnä kalusteita ja valaisimia. Alihankintana tehdään vesileikkausta ja huovan muotopuristusta. ”En edes tiedä, tekeekö mikään muu suomalaisyritys 3D-vesileikkausta alihankintana. Meidän vesileikkausrobotillamme voi työstää isoja kappaleita, kuten vaikkapa veneen osia”, Hoisko valaisee.

    Monipuolinen laitekannan avulla ideasta voidaan toteuttaa valmis tuote. Kun välikäsiä ei ole, se vapauttaa ja nopeuttaa prosessia. ”Mene ja tiedä, onko tämä seurausta Etelä-Pohjanmaalla vallitsevasta mentaliteetista, että kaikki pitäisi tehdä itse”, Korpela naurahtaa.

    KO-HO kehittelee ja testaa materiaaleja. Akustiikkalevyssä käytetty polyesterikuitu valmistetaan kierrätetyistä muovipulloista. Huonekalujen valmistusmateriaalina on käytetty myös hamppua, mutta sen valmistusprosessi osoittautui toistaiseksi liian kalliiksi ja haastavaksi.

    Hoisko ja Korpela ovat molemmat kotoisin Alajärven sivukyliltä. He opiskelivat Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa 2000-luvun alussa. Molemmat valmistuivat muotoilijoiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Jurvasta.

    Idea yhteisestä yrityksestä syntyi, kun AMK lopetti Jurvassa ja laittoi vesileikkurinsa myyntiin.

    Aiemmin isännöitsijän asuntona ja toimistona toiminutta konttoria on sisustettu antiikilla. Asuntoa vuokrataan Airbnb:n kautta.
    Aiemmin isännöitsijän asuntona ja toimistona toiminutta konttoria on sisustettu antiikilla. Asuntoa vuokrataan Airbnb:n kautta. Kuva: Johannes Tervo

    Jyrki ja Anu Kallio ostivat Ilmajoen Osuusmeijerin vuonna 2018. Heistä tuli meijerin historian toiset omistajat. Rakennuksissa on pinta-alaa lähes 6000 neliötä, joten tilaa erilaisiin tarkoituksiin on riittämiin.

    Kalliot ovat vuokranneet tiloja myös Ilmajoen musiikkijuhlille, antiikkialan yritykselle sekä sähköyhtiölle. Kiinteistössä toimii myös yrittäjäpariskunnan oma realisointiliike. Lisäksi meijerissä on kaksi vuokra-asuntoa.

    Pariskunta on remontoinut kiinteistöä vanhan ajan henkeä kunnioittaen. Aiemmin isännöitsijän asuntona ja toimistona toiminutta konttoria on sisustettu antiikilla. Asuntoa vuokrataan Airbnb:n kautta.

    ”Lähes kolmen hehtaarin tontilla on 150 metriä Kyrönjoen rantaviiva. Jossakin vaiheessa ranta-alueelle on tarkoitus rakentaa saunamökki ja asuntovaunualue. Mahdollisuuksia riittää, kunhan vain aika ja raha riittäisivät niiden toteuttamiseen”, Jyrki Kallio sanoo.

    Jyrki Kallio kunnostaa juustonsuolausaltaan uimakäyttöön. Altaan pohjalle on kiteytynyt suolaa.
    Jyrki Kallio kunnostaa juustonsuolausaltaan uimakäyttöön. Altaan pohjalle on kiteytynyt suolaa. Kuva: Johannes Tervo

    Hoisko ja Korpela aikovat pysyä meijerillä, vaikka pääkaupunkiseudulla heidän olisi helpompi tavoittaa asiakkaita ja verkostoitua.

    Sijainti maaseudulla on herättänyt mielenkiintoa myös asiakkaissa. Yrittäjät seuraavat mielenkiinnolla meijerikompleksi kehittymistä.

    ”Tuossa naapurirakennuksessa on vanha juustoallas, josta tehdään uima-allas. Ehkä jonain päivänä laitamme koneet automaattiasetukselle ja pulahdamme sinne uimaan”, yrittäjät kaavailevat.

    Ilmajoen Osuusmeijeri

    • Ilmajoen Osuusmeijeri rakennettiin vuonna 1904. Meijerissä jalostettiin maitoa ja juustoa lähiseudun lehmien maidosta.
    • Juustoportti osti meijerin liiketoiminnan vuonna 2008 ja teki meijerikiinteistöstä kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Meijeritoiminta lakkautettiin kesällä 2013.
    • Ilmajoen Osuuskunta myi meijerin vuonna 2018 yrittäjäpariskunta Anu ja Jyrki Kalliolle. Heistä tuli meijerin historian toiset omistajat.
    • meijerillä.fi