Katso video: näin omenoista syntyy mehua mehupuristamossa
Bornemannin mehustamossa Paraisilla puristetaan nyt pitkää päivää.
Gunnar Bornemann toi liikuteltavan mehustamon kotimaastaan Saksasta. Sesonkiaikaan saa tehdä pitkää päivää. Kuva: Sanne KatainenMehustin möyrii ja suihkii. Parhaimmillaan se puristaa jopa 700 kiloa omenoita tunnissa. Liukuhihnalta omenat pomppaavat pesuveteen. Sen jälkeen ne murskataan ja murska puristetaan. Mehu matkaa suodattimen kautta tankkiin ja siitä pastörointilaitteeseen, joka lämmittää sen tasan 78 asteeseen. Sen ansiosta mehu säilyy huoneenlämmössä.
Tove ja Gunnar Bornemann vaihtoivat graafisen suunnittelijan työn mehukkaampaan mehustamohommaan.
Heille mehustamotyö on eräänlainen syysammatti, sillä se kestää vain pari kuukautta. "Se loppuu ihan seinään. Sitten ei ole omenan omenaa", Tove Bornemann kuvaa.
Yksi työn viehätyksistä on Toven mukaan helppous. "Omenat sisään, mehu ulos, prosessi ei ole pitkäpiimäinen", Tove kertoo. "Juuri se yksinkertaisuus on hauskaa."
Gunnar löysi liikutettavan mehupuristimen Saksasta. Hän kävi tutustumassa saksalaiseen mehustamoon ja innostui ideasta. Jos omenoita on jossakin tarpeeksi, voi mehustamon viedä myös omenoiden luo.
Juuri nyt omenamehupuristamossa painetaan nyt ympäripyöreää päivää. Työpäivän päätteeksi on vielä pestävä kone, mikä kestää kaksi tuntia. Tove myöntää, että yöunet tahtovat kärsiä pahimman stressin aikana. Jatkuva seisominen ja raskaiden omenalaatikoiden kantaminen vievät myös veronsa.
Työn hyvät puolet kuitenkin voittavat. Jaksamista parantaa myös se, että sesongin loppu on näkyvissä. "Marraskuussahan minulla on aikaa rentoutua kaakeliuunin ääressä", Tove kertoo.
Katso video ja lue lisää keskiviikkona 7.9. ilmestyvästä Kantrista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

