Kommentti: Mikä ihmeen HCV?
Metsäalan uudet termit sekoittavat niin toimittajan kuin metsänomistajankin pään.Metsänomistajat ovat törmänneet viime aikoina jatkuvasti uusiin termeihin. Red II, Lulucf, IPCC ja uusimpana HCV muutamia mainitakseni. Kaikkitietävän Googlen vastaus viimeisimpään on Hepatiitti C -virus. Hetkinen? Eikös sitä esiinny vain ihmisillä eikä puilla?
Toisella yrityksellä HCV (high conservation value) eli FSC:n kontrolloidun puun hankintaan liittyvä korkean suojeluarvon alue selventyy hieman.
Vei kuitenkin aikaa, ennen kuin ymmärsin kunnolla, mistä viime viikkoina parrasvaloihin nousseissa riskialueissa on oikeasti kyse. Ei ihme, että metsänomistajat ovat olleet pyörällä päästään.
On hienoa, että kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota tuotteiden alkuperään ja yritysten vastuullisuuteen. Metsänomistajalle se tarkoittaa kuitenkin epävarmuutta.
Paine EU:n ja sertifikaattien Suomen yksityismetsien käyttöön kohdistuvasta sääntelystä on jatkuvasti läsnä, halusipa sitä tai ei.
Miten yhden sertifikaatin vaikutusvalta voi ulottua myös järjestelmään kuulumattomiin metsiin? Ja miksi moni on saanut tietää siitä vasta puukaupan yhteydessä? Kuka käärii tässä pelissä voitot taskuunsa? Tuskinpa ainakaan metsänomistaja.
Lue myös:
Metsänomistajan terveiset metsäyhtiöille: "Myisivät vähemmän, jos ei FSC-puuta riitä"
Vastuu korkean suojeluarvon metsäkohteissa on puunostajalla
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

