Kai Linnilä, tietokirjailija ja kustantaja: Huikea korvasienisaalis
Marinaditatit
Tein 60-luvun alussa Kainuun Sanomien kesätoimittajana juttua metsänistutuksesta jossakin Puolangan maisemissa. Rankan maastokävelyn jälkeen palasin autolle, joka oli paikoitettu muinoiselle puutavaran lastauspaikalle. Pino oli ollut noin sadan metrin pituinen; kuorimajätettä, kaarnaa ja risunpätkää riitti silmänkantaman. Kaikkea tätä silppua kruunasi korvasienimatto: kookkaita tummaruskeita mörskyjä, jotka olisi voinut kerätä vaikka niittäen.
En varautunut jutuntekoon kassien tai pärekorien kera – 1960-luvulla ei edes ollut muovikasseja – vaan seisoin ällistyneenä kuplavolkkarin ja sienivainion välissä. Löysin tavaratilasta sadetakin ja muutamia Kainuun Sanomien vanhoja numeroita, jotka levitin takapenkille ja lattialle. Tein sadetakista väliseinän, jonka sain viritetyksi etupenkkien selkänojan ja katon väliin.
Lastasin sieniä sylikaupalle auton takaosaan. Tungin ruuman täyteen, mutta lanssinpohjaan jäi vielä puolet sadosta.
Ajaa köröttelin hurjassa etukenossa kymmenisen peninkulmaa Kajaaniin. Sää oli puolihelteinen: autossa hiosti, koska puhallin toimi vajaasti. Päätä alkoi jomottaa ja suussa maistui metallilta.
Kuivasin saaliin karhulankaan pujotettuna vanhempieni omakotitalon ullakolla. Huolimatta hyvästä tuuletuksesta ilmoille pöllähti siemennesteen haju. Äiti mutisi hämmentyneenä, että täällä tuoksuu jokin tuttu asia, jota hän ei saa kunnolla mieleen…
Jälkikäteen ajattelin, että olisin voinut saada myrkytyksen, jos ajomatka olisi ollut pitempi. Päänsärky oli varmaan lievä myrkytysoire.
Suuri saalis mahtui kuivattuna pariin ruskeaan paperipussiin. Palasin syyskuussa Helsinkiin opiskelemaan. Kun purin pakaasin, sienipusseja ei löytynyt mistään. Ehkä tuuli vei ne.
Kuivaaminen on hyvä säilöntämenetelmä, jonka helppo pakastaminen on syrjäyttänyt. Viitseliäisyyttä vaativat myös herkulliset etikkasienet.
tatteja
2 dl viinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl suolaa
2 tl maustepippurihelmiä
6 neilikkaa
pala kanelia
Paloittele tatit. Sekoita marinadi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna tattien keittyä viitisen minuuttia ja nosta sienet säilykepurkkiin. Haihduta liemestä kolmannes ja kaada sienille. Sulje purkki tiiviisti. Anna jäähtyä ja pane viileään paikkaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
