Tuontikala ui lautaselle
Suomalaisten kalankulutus on 2000-luvulla hiljalleen noussut, mutta vain kolmasosa kalasta on kotimaista. Tuontikala, varsinkin Norjan lohi, on vallannut markkinoita. Kalaa tuotiin vuonna 2015 peräti 374 miljoonalla eurolla ja puolet siitä Norjasta.
Suomalaisen syömästä 15 vuotuisesta kalakilosta peräti 11 kiloa on tuontikalaa. Kotimaista kalaa popsitaan vain 4 kiloa ja siitä lähes puolet on itse kalastettua. Toiseksi eniten syödään kasvatettua kalaa, lähinnä kirjolohta. Ammattikalastajien osuus on alle 10 prosenttia kulutetusta kalasta eli vain noin kilo henkeä kohti vuodessa.
Merellä kalastavat Suomeen rekisteröidyt kalastusalukset saivat vuonna 2016 saaliikseen 158 miljoonaa kiloa kalaa. Osa saaliista purettiin Ruotsiin, Viroon ja Tanskaan.
Silakkaa kalastettiin 137 miljoonaa kiloa ja kilohailia 17 miljoonaa kiloa. Molempien lajien saalis kasvoi viisi miljoonaa kiloa edellisestä vuodesta.
Silakan ja sen sivusaaliina saatavan kilohailin kalastus oli hyvin keskittynyttä: kymmenkunta troolaria kalasti yli puolet saaliista.
Sisävesiltä ammattikalastajat saivat vuonna 2014 saaliiksi 6 miljoonaa kiloa kalaa, mikä oli 1,3 miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisenä tilastointivuotena 2012.
Muikku on sisävesien tärkein saaliskala sekä määrältään että arvoltaan. Ammattikalastuksen muikkusaalis (2,8 miljoonaa kiloa) kasvoi hieman edellisvuosista, mutta arvo laski.
Saaliin arvolla mitattuna muikun jälkeen tärkeimpiä saalislajeja sisävesillä olivat kuha (2,6 miljoonaa euroa), ahven (0,5 miljoonaa euroa) ja siika (0,5 miljoonaa euroa).
Hoitokalastuksen saalis oli noin 1,7 miljoonaa kiloa eli yli neljännes kokonaissaaliista.
Suomen sisävesillä kalasti vuonna 2014 noin 400 rekisteröitynyttä ammattikalastajaa.
Lähde: Luonnonvarakeskus
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
