Risuja ja tuohta
Risut kerätään lehdettömään aikaan. Niitä voi säilyttää useita kuukausia ulkona sateelta suojattuna ja käyttää myöhemmin.
Risut saa notkistumaan uudelleen, kun liottaa niitä ennen työstämistä lämpimässä vedessä noin vuorokauden. Kerää risuja vain kaadetuista tai kaadettavaksi merkatuista puista. Oksat ovat käyttökelpoisia vielä keväällä, vaikka puu olisi kaadettu edellisenä syksynä.
Tuohi kiskotaan kaadetusta tai muuten kuolleesta puusta nauhana tai levynä. Nauhat kierretään kiepille valkoiset puolet ulospäin. Tuohilevyt puolestaan pinotaan päällekkäin valkoiset pinnat vastakkain.
Tuohi säilyy parhaiten ulkotilassa sateelta suojattuna. Tuohta ei saa koskaan ottaa elävästä puusta, sillä se on elintärkeää koivun hyvinvoinnille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
