Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Poimi tästä kasvattajan reseptit parhaisiin maa-artisokkaherkkuihin

    Maa-artisokkaan kannattaa tutustua, sillä sen hieno maku sopii niin soppaan kuin sämpylöihin.
    Kuivatut maa-artisokkalastut sopivat naposteluun ja koristeluun.
    Kuivatut maa-artisokkalastut sopivat naposteluun ja koristeluun. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Maa-artisokka keitto on samettista.
    Maa-artisokka keitto on samettista. 
    Heikki Mannerin maa-artisokkaliköörissä on kauniin ruskea sävy.
    Heikki Mannerin maa-artisokkaliköörissä on kauniin ruskea sävy. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Maa-artisokka-kesäkurpitsamunakas on syksyn pikaruokaa.
    Maa-artisokka-kesäkurpitsamunakas on syksyn pikaruokaa. 
    Kandeerattu maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään kuivattua luumua.
    Kandeerattu maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään kuivattua luumua. 

    Maa-artisokka on alkusyksystä ohutkuorinen eikä sitä tarvitse edes kuoria, kun vain hyvin pesee. Mukulat kannattaa käyttää heti tuoreeltaan.

    Loppusyksystä, kun mukulat kasvavat, kuorikin vahvistuu. Silloin maa-artisokka säilyy viileässä viikon pari ja maakellarissa enintään kuukauden.

    Maa-artisokan kasvattaja Heikki Manner käyttää maa-artisokkaa moneen. Tuoreena hän pesee mukulat, kuutioi ja kuullottaa voissa ruuan lisukkeeksi. Tai raastaa munakkaaseen tai kuutioi keittoon.

    Juuresleipäänkin maa-artisokka sopii, jolloin maa-artisokkasoseella voi korvata noin kolmasosan jauhoista. Tai uunissa paahdettuun juuressekoitukseen.

    Talven yli Manner säilöö maa-artisokkaa karamellisoimalla, kuivaamalla ja liköörissä.

    Maa-artisokkamunakas

    4 hengelle

    4 pientä perunaa tai pätkä kesäkurpitsaa

    4 maa-artisokka

    4 munaa

    voita paistamiseen

    pippuria, yrttejä, suolaa

    Raasta juurekset ja kuullota voissa pannulla. Sekoita munien rakenne rikki ja kaada pannulle. Paista kypsäksi ja mausta.

    Maa-artisokkakeitto

    4 hengelle

    4 peruna

    4 maa-artisokka

    vettä

    1 l kermaa tai osittain maitoa

    2 tl muskottipähkinää

    suolaa

    Kuori ja keitä juurekset kypsiksi vedessä. Paseeraa siivilän läpi tai sosemyllyllä hienoksi soseeksi. Lisää kermaa tai maitoa ja mausteet ja kuumenna.

    Maa-artisokkarieskat

    1/2 kg tuoreita maa-artisokkia (noin 400 g sosetta)

    ¾ tl suolaa

    2 kananmunaa

    1 1/2 dl sämpyläjauhoja

    3 dl ohrajauhoja

    Kuori ja paloittele maa-artisokat ja keitä ne kypsiksi. Säästä keitinvesi. Soseuta artisokat ja lisää soseeseen noin ½ dl keitinvettä. Anna jäähtyä.

    Sekoita soseeseen suola, munat ja jauhot.

    Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.

    Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteessa vajaat 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.

    Maa-artisokkalastut

    Pese maa-artisokat huolellisesti. Viipaloi leikkurilla ohuiksi siivuiksi. Anna kuivua kuivurissa yön yli.

    Käytä snackseina ja dippaa vaikka kermaviili- tai guacamole-kastikkeeseen. Lastut sopivat hyvin myös waldorfinsalaattiin tai annosten koristeluun.

    Karamellisoitu maa-artisokka

    Pane kolmen litran kattilaan pestyjä maa-artisokkia. Varaa 10 litraa omenamehua. Peitä maa-artisokat mehulla ja anna kiehua hiljalleen koko päivä puuhellan nurkalla. Lisää aina ohi kulkiessa mehua, etteivät maa-artisokat pala pohjaan.

    Siivilöi illalla maa-artisokat erikseen ja pane yöksi uuniin 70 asteeseen kuivumaan. Keitä siirappia kasaan ja kaada seuraavana aamuna maa-artisokkien päälle.

    Tällä tuotteella ei ole parasta ennen päiväystä.

    Maa-artisokkalikööri

    Koskenkorvaa

    maa-artisokan kukkien terälehtiä

    sokeria

    Heikki Manner valmistaa maa-artisokankukkien terälehdistä likööriä, jonka valmistusaineet ovat yksinkertaiset: kirkasta viinaa, terälehtiä ja sokeria. Terälehtien maun annetaan uuttua viinaan, johon on sekoitettu sokeria. Lopuksi juoma siivilöidään.

    Tarjotaan mieluiten kuohuviiniin sekoitettuna drinkkinä.