Ruokahävikki on häpeäksi
Suomalaislapsen perusoppeihin kotona ja kouluissa on kuulunut, että ruokaa ei saa haaskata. Kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin silti 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–25 kiloa henkeä kohti vuodessa. Luken tuoreen tutkimuksen mukaan linjastoravintoloissa vuotuinen ruokahävikki nousee lähelle 80 miljoonaa kiloa (STT 15.1.).
Ruuantuottajan näkökulmasta hävikin voisi tulkita arvokkaaksi kysynnäksi. Tulkinta on kuitenkin kestämätön – koko ketju kärsii, jos asiakas tuhlaa rahaansa syömättä jäävään ruokaan. Ruokahävikissä häviävät kalliit tuotantopanokset ja ketjun arvokas työ, myös ympäristö kärsii. Sekä kodeissa että ammattikeittiöissä olisi syytä palauttaa mieleen lapsuuden opit. Haaskaaminen on häpeäksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
