Katso, millainen herkku syntyy juustonkannikoista ja kuivahtaneesta leivästä
Lämpimiin voileipiin käy vähän kuivahtanutkin leipä ja juustonkannikat ja täytteeksi sopivat vaikka aterialta jääneet lihapullat.
Klassiset lämpimät leivät ovat loistotarjottava illanvieton suolapalaksi tai saunan jälkeen pikkusyötävänä. Kuva: Sanne KatainenLämpimistä voileivistä eli tuttavallisemmin lämppäreistä syntyy näppärästi sekä iltapala teen kanssa kuin pieni aterian saunan jälkeen oluen kera.
Voit käyttää hieman kuivahtanutta leipää, leikkelepaketin loppuja, aterialta jääneitä lihapullia tai broilerinleikepaloja sekä juustokannikoita, joten kyseessä on myös oiva ruokahävikkiherkku. Toiset pitävät patonkipalasta, paahto- tai sekaleivästä, toiset taas rukiisesta viipaleesta. Hyvää tulee aina, kun valitset niille sopivat päällykset.
Leipä kannattaa sipaista ensi voilla, tuorejuustolla tai majoneesilla. Lisäsivelyksi sopii tomaattiketsuppi, -pyree, sinappi tai pesto. Päätäyte voi olla kinkku-, makkara-, broileri- tai kalkkunaleikkelettä, tonnikalaa tai vaikka Järki-Särkeä. Herkulta maistuu myös savukala-, uunilohi-, jauhelihapihvi- tai härkistäyte.
Vuohenjuuston ystävä leikkaa leivän päälle kunnon kiekon juustoa, valuttaa päälle hieman hunajaa ja antaa uunin tehdä juustolle kauniin rusketuksen.
Väri- ja makulisää antaa tomaattiviipale, paprika, oliivit, kaprikset tai perinteinen ananasrengas. Myös esikypsennetyt kasvikset, kuten parsakaalipalat, porkkanatikut, sipulirenkaat tai sienet tuovat annokseen täyteläisyyttä.
Muista nautinnon viimeistelevä mustapippurirouhaisu, yrttiripaus, sitruunamehutirskautus tai valkosipuliviipale.
Leivän kruunaa juustoraastekeko, jonka voi kuohkeuttaa kananmunalisällä. Voit sekoittaa yhteen vaikka erilaisia juustoja, ja maku vain paranee.
Uunissa leivät valmistuvat 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa, kunnes juusto on kauniin ruskeaa. Leivät voit tehdä myös pannulla. Katsopa japanilaisten aamuleipien tai metsästäjänleipien ohjetta.
Hyödynnä myös voileipägrilliäsi tai vohvelirautaa. Silloin täytteelle pitää painaa toinen leipä kanneksi. Joissain leivänpaahtimissa on myös lisävarusteena täyteleipäteline, muuten paahdinta ei voi käyttää päällystettyjen leipien valmistukseen.
Tarjoile lämpimien leipien kanssa raikasta vihersalaattia ja juomaksi sopii maito, tee, olut tai aineksia mukaillen valko- tai punaviini.
Reseptejä:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
