Suomen paras hunaja tulee Muhoksen puolukkakankaalta: Konkaritarhuri nappasi kolmoisvoiton
Suomen paras hunaja 2024 -kilpailun on voittanut oululainen konkaritarhaaja Raimo Tervola, joka tarhaa mehiläisiään Muhoksella. Voittajahunaja on saanut aromeja muun muassa puolukan kukista.Mehiläishoitaja Raimo Tervola nappasi Suomen Mehiläishoitajain Liiton Sadonkorjuuseminaarissa Porissa kolmoisvoiton. Hänen Muhosjoen varren puolukkakankaalta kerätty hunajansa valittiin juoksevien hunajien sarjan sekä koko kilpailun parhaaksi.
Voittajahunajassa maistuvat puolukan aromit, mutta siinä on muitakin alkuperäkasveja – todennäköisesti ainakin horsmaa.
”Yleensä horsma kukkii meillä heinäkuussa, mutta nyt kukinta alkoi jo juhannukselta ja meni hieman päällekkäin puolukan kukinnan kanssa. Seuraan kukintoja tarkasti, mutta nyt tuli hiukan kiire hakea hunajat pois puolukkakankaalta”, Tervola kertoo tiedotteessa.
Lisäksi Tervolan horsmahunaja voitti lajihunajasarjan.
Muhoksella on tarhamehiläisille erinomaiset mesilaitumet. Suomen paras hunaja -voitto onkin mennyt monta kertaa kyseisessä kunnassa tuotetulle hunajalle.
Tervola on tarhannut mehiläisiä reilut 20 vuotta. Hän tuottaa vuosittain sekä monikukkahunajaa että erilaisia lajihunajia sen mukaan, miten luonto ja mehiläiset kunakin kesänä niitä suovat.
Puolukka- ja horsmahunajan lisäksi Tervola tuottaa tilaisuuden tullen mustikka-, voikukka- ja hillasuonhunajaa.
”Varsinkin hillasuonhunajan tuottaminen on arvaamatonta, mutta viime kesänä se onnistui, mistä olen todella iloinen”, Tervola kertoo.
Suomen paras hunaja -kilpailuun osallistui tänä vuonna 115 hunajaa Muoniosta Paraisille. Kilpailusarjoja oli kolme: kiteytetty hunaja, juokseva hunaja sekä lajihunaja, joissa kilpailivat yksikukkahunajat sekä tietyltä alueelta peräisin olevat hunajat. Lisäksi valittiin paras paikallisyhdistyshunaja.
Noin 140-henkinen seminaariyleisö äänesti esiraadin valitsemista hunajista kunkin sarjan voittajan sekä kaikkein parhaana pitämänsä hunajan.
Kiteytettyjen hunajien sarjassa parhaaksi valittiin Petra Öhmanin Turun saaristossa, Houtskarissa tuottama hunaja. Voimaisen pehmeäksi kiteytetyssä hunajassa oli voimakas yrttinen maku, jonka monesti maistaa juuri saariston hunajissa. Paikallisyhdistyskilpailun parhaaksi äänestettiin Karri Pyhtilän Oulun kupeessa Kontiossa tuottama aromikas juokseva hunaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







