Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Hito hapan ruisleipä teki Anna Häkämiehestä Vuoden Kotileipurin

    Helsinkiläinen Anna Häkämies pokkasi ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden Kotileipuri -tittelin. Hänen leipänsä erottui viiden finalistileivän joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan.
    Anna Häkämiehen ruisleivän maku ja rakenne hurmasivat tuomariston.
    Anna Häkämiehen ruisleivän maku ja rakenne hurmasivat tuomariston. Kuva: Vaasan Oy

    Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä toimiva Anna Häkämies on urbaani leipuri, joka on itse laittanut alulle käyttämänsä juuren ja paistaa ruisleipänsä tavallisessa sähköuunissa.

    Häkämiehen Hito hapan ruisleipä erottautui finaalissa ennen kaikkea makunsa ja rakenteensa ansiosta.

    ”Kaikkien finaalileipien ulkonäkö oli täydellinen, joten erot syntyivät maulla ja rakenteella. Taso oli kova ja jokaisesta ehdokkaasta välittyi intohimo leipään ja kisan pääraaka-aineeseen rukiiseen", kommentoi tuomariston puheenjohtaja Vaasanin kaupallinen johtaja Minna Cousins.

    Cousinsin mukaan Hito hapan ruisleipä osoittautui sokkotestissä nimensä mukaiseksi. Leivän rakenteen kosteuden ja hienoisen ilmavuuden säilyttävä kovansitkeä kuori teki ratkaisevan vaikutuksen kaikkiin tuomariston jäseniin, joten valinta oli lopulta selkeä.

    "Anna Häkämies on ansaitusti Vuoden Kotileipuri, joka pääsee yhdessä tuotekehitystiimimme kanssa miettimään, miten hänen erinomaista ruisleipäänsä saisi skaalattua kaikkien ruisleivänystävien ulottuville”, Cousins kertoo.

    Viljatiedettä ja -teknologiaa opiskelleen 38-vuotiaan Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä saa ryhtinsä hänen itse kehittämästään raskinsiemenestä eli juuresta. Juuri syntyi kurkkupurkkiin täysjyväruisjauhosta, raastetusta vihreästä omenasta ja vedestä. Sama raskinsiemen on elänyt kurkkupurkissa nyt jo kymmenen vuoden ajan.

    ”Olen leiponut makeaa lapsesta saakka, mutta leipää vasta aikuisiällä. Kymmenisen vuotta sitten innostuin kehittämään oman juuren. Sen teko on helppoa, mutta elävän organismin kasvattaminen ja hengissä pito vaatii kärsivällisyyttä ja sisua. Kesti pari vuotta, ennen kuin juuri oli kasvanut täysiin voimiinsa, mutta huolellisella ylläpidolla ja ruokinnalla se voi elää nyt ikuisesti", Häkämies tietää.

    Häkämies käyttää taikinan vaivaamiseen normaalia monitoimikonetta ja paistaa leivät tavallisessa sähköuunissa ilman leivontakiviä tai muitakaan apuvälineitä.

    Tuomariston kunniamaininta annettiin korpilahtelaiselle Ritva Rahikkalalle, jonka valmistama Aloittelijan ruisrieska edustaa tuomariston mukaan uuden sukupolven maukasta ja ennakkoluulotonta leipäinnovaatiota. Sellaisen avulla kuitupitoinen ruis on helppo tuoda myös nuorten kuluttajien ruokavalioihin.