Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ripaus suolaa tuo makua ruokaan

    Suola korostaa ruuan makua, mutta liika suolan saanti on terveydelle haitaksi. Elimistömme tarvitsee suolaa eli natriumkloridia hyvin vähän.
    Karkeaa merisuolaa käytetään perinteisesti graavaukseen ja säilöntään.
    Karkeaa merisuolaa käytetään perinteisesti graavaukseen ja säilöntään. Kuva: JAANA KANKAANPÄÄ

    Hienon ja karkean suolan lisäksi kauppaan on ilmestynyt paljon erilaisia suolavalmisteita. Ne voi karkeasti jakaa tavalliseen suolaan ja suolakiteisiin. Yleissuola sopii ruuanvalmistukseen sekä taikinoihin. Suolakiteet eli suolankukat ripotellaan sormin ruuan pinnalle viimeistelyvaiheessa.

    Jodin tarve on suolaa valitessa hyvä pitää mielessä, sillä osalla väestöstä saanti on liian vähäinen. Elintarvikkeissa käytetään tavallisimmin jodioimatonta suolaa.

    Olemme vuosien aikana vähentäneet suolan saantia huomattavasti, mutta vielä on matkaa suositeltuun teelusikalliseen päivässä. Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu vähitellen, joten lisätyn suolan määrää kannattaa vähentää pikkuhiljaa. Suolan saantia voi vähentää valitsemalla kaupasta vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita ja pienentämällä liemikuutioiden ja maustekastikkeiden annostusta.

    Suolan sijaan ruokaa voi maustaa yrteillä sekä muilla mausteilla valmistusvaiheessa, ja annoksen voi viimeistellä suolaripauksella vasta lautasella. Kasvisten sisältämä kalium tehostaa natriumin poistumista kehosta.

    Karkea merisuola sopii etenkin kalan graavaukseen ja säilöntään.

    Graavilohi ja piparjuurikastike

    noin 12 annosta

    noin 700 g kirjolohi- tai lohifileetä  

    2 rkl karkeaa merisuolaa

    1 tl sokeria

    2 tl roseepippuria rouheena

    tillin varsia

    Piparjuurikastike

    1 prk (200 g) kermaviiliä  

    1 rkl piparjuuritahnaa  

    1/4 tl suolaa  

    2 tl sokeria  

    1 tl etikkaa  

    1/2 dl tilliä hienonnettuna  

    Koristeluun sitruunaviipaleita      

    Laita kala nahkapuoli alaspäin vuokaan. Ripottele pinnalle mausteet. Nypi tillin tupsut kastikkeeseen ja laita pelkät varret kalan pinnalle. Peitä filee kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

    Leikkaa viipaleiksi ja koristele. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa kalan ja perunoiden kanssa.

    Vinkki

    Lisää pinnalle raastettua piparjuurta yhdessä mausteiden kanssa.