Kasvisvaihtoehto on Oulun ja Helsingin kouluruuassa aina kaikille tarjolla: Vegaanien osuus vielä marginaalinen
Oulussa kasvisvaihtoehdon valitsee päivästä riippuen 2-4 prosenttia. Helsingissä 8 prosenttia koululaisista kertoo välttävänsä ainakin yhtä eläinkunnan tuotetta.Kasvisvaihtoehto on Oulun ja Helsingin koululaisille tarjolla joka päivä. Helsingissä hieman yli kahdeksan prosenttia oppilaista kertoo noudattavansa ruokavaliota, josta on poistettu ainakin yksi eläinkunnan tuote.
Tuoteasiantuntija Mira Raappana Oulun Serviisistä kertoo, päivästä kasvisruokailijoiden osuus on noin 2-4 prosenttia.
"Tähän sisältyy myös sianlihaa ja punaista lihaa välttävät henkilöt."
Helsingissä sianlihatonta ruokavaliota noudattaa 6,6 prosenttia oppilaista, naudanlihatonta 1,5 prosenttia. Vegaaneja on 0,4 prosenttia oppilaista. Kouluissa on viikoittain kasvisruokapäivä, jolloin tarjolla olevat kaksi pääruokavaihtoehtoa ovat molemmat kasvisruokia.
Asiakkailta tullut palaute sisältää Helsingissä toiveita kasvisruokaan liittyen: tuotekehitys on tehnyt töitä reseptiikan ja uusien tuotteiden kehittämiseksi.
Oulussa koululaisista jotakin erityisruokavaliota noudattaa joka kymmenes. Määrä ei ole noussut jyrkästi viime vuosien aikana.
"Erityisruokavaliot ovat yliherkkyyksiä ja ruoka-aineallergioita yksittäisiä ruoka-aineita kohtaan, esimerkiksi maitoa, kananmunaa ja kalaa kohtaan. Osa lapsista on myös moniallergisia ja vältettäviä ruoka-aineita on useampi. Muita yleisimpiä erityisruokavalioita ovat laktoositon, vähälaktoosinen ja gluteeniton ruokavalio."
Helsingissä terveydellistä erityisruokavaliota noudattaa seitsemän prosenttia oppilaista. Niistä yleisimpiä ovat ruoka-allergiat, laktoosi-intorelanssi, keliakia ja diabetes. Myöskään niiden määrä ei ole juuri lisääntynyt viime vuosina.
Raappanan mukaan lähiruoka ja luomutuotteet kiinnostavat koululaisten vanhempia yhä enemmän. Ateriapalvelulle tulee asiasta kyselyitä aika ajoin.
"Olemmekin muun muassa lisänneet luomutuotteiden käyttöä sekä liittyneet ammattikeittiöille suunnattuun valtakunnalliseen Portaat luomuun –ohjelmaan. Lähiruoan osuus on meillä myös suuri", Raappana kertoo.
"Tavoitteenamme on tuoda lähiruoan ja käytettävien luomutuotteiden osuutta enemmän asiakkaiden nähtäville tulevaisuudessa."
Myös Helsingin Opetusviraston ruokapalveluissa varsinkin lähiruoka nousee esiin, ei niinkään luomuruoka.
"Tämä on tullut esiin huoltajien ja oppilaiden kanssa käydyissä keskusteluissa ja palautteissa", kertoo ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.
"Käytetyistä raaka-aineista jopa 75-85 prosenttia on valmistettu Suomessa kasvatetuista raaka-aineista."
Lue lisää:
Näin pikkukoulun oppilaita hemmotellaan Lapualla: tuoreita sämpylöitä omasta keittiöstä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

