Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mitä ihmettä? Ruotsalaisten suosikkiglögi valmistetaankin Suomessa

    Blossan historia sijoittuu yli 150 vuoden takaiseen Tukholmaan. Vaikka kyseinen glögi on varmasti jokaiselle ruotsalaiselle tuttu, harva tietää, että se valmistetaan nykyään Anoran tehtaalla Rajamäellä.
    Blossan vuosikertaglögipullot viuhuvat vauhdilla ohi Anoran Rajamäen tehtaalla.
    Blossan vuosikertaglögipullot viuhuvat vauhdilla ohi Anoran Rajamäen tehtaalla. Kuva: Janiko Kemppi

    Tukholman vanhakaupunki oli tuttu paikka glögin ystäville jo 1800-luvun lopulla. Blossa-glögiä valmistettiin tuolloin samalla reseptillä kuin nykypäivänäkin.

    Blossa tarkoitti käytännössä glögiä ruotsalaisille noin 80 vuoden ajan, kun markkinoilla ei ollut suurta kilpailua. Tämä totutti ruotsalaiset juuri tietyn glögin makuun, jonka pohjana on punaviini sekä klassiset mausteet, kuten neilikka ja kardemumma.

    Harva nytkin Ruotsissa Blossaa nautiskeleva kuitenkaan tietää, että kyseinen glögi valmistuu Anoran Rajamäen tehtaalla Suomessa.

    Blossan valmistus on siirtyi Altialle (nykyinen Anora), kun se osit Pernod Ricardilta 2010 tukun ruotsalaisia brändejä, kuten Blossan. Siirto tapahtui vaiheittain. Nyt Blossaa on valmistettu Suomessa jo yli 10 vuotta.

    Blending Master Timo Alho testaa tislettä Anoran tehtaalla.
    Blending Master Timo Alho testaa tislettä Anoran tehtaalla. Kuva: Janiko Kemppi

    Anora valmistaa vuodessa noin neljä miljoonaa litraa Blossa-glögejä. Näistä alle miljoona litraa pysyy Suomen sisällä, joten kysyntä erityisesti Ruotsissa on valtavaa. Perinteisen punaviinipohjaisen Blossan lisäksi vuosikertaglögit keräävät vuosittain glögien ystäviltä kiitosta.

    Glögi juodaan perinteisesti lämpimänä, mutta näin ei ole aina tarkoitettu. Monelle Blossan vuosikertaglögin ystävälle voi olla uutta, että ne on pääsääntöisesti tarkoitettu juotavaksi kylmänä.

    ”Pääsääntöisesti tarjoiluehdotuksessa suositellaan vuosikerta-Blossa juotavaksi kylmänä. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun vuosikertaglögi on punaviinipohjainen, ja suunniteltu myös lämpimänä juotavaksi”, Anoran tuotekehityspäällikkö Laura Koivisto kertoo.

    Koiviston mukaan yhä useampi suomalainen haluaakin juoda glöginsä juuri kylmänä.

    ”Valikoimaa on tullut niin paljon, että glögin kulutustavat ovat hieman muuttuneet. Glögiä juodaan yhtä paljon kuin aiemmin, mutta erin tavoin maustettuna, kylmänä sekä sekoitettuna muihin juomiin. Erityisesti glögin nauttiminen kylmänä on lisääntynyt vuosi vuodelta”, Koivisto toteaa.

    Itse glögien makumaailma ei kuitenkaan ole poistunut mihinkään. Mielikuvituksellisesti maustettujenkin glögien taustalla ovat perinteiset glögimausteet.

    Glögimausteita uutetaan pitkä aika, jotta niistä saadaan kaikki maku talteen. Sammioista nousee huumaava tuoksu.
    Glögimausteita uutetaan pitkä aika, jotta niistä saadaan kaikki maku talteen. Sammioista nousee huumaava tuoksu. Kuva: Janiko Kemppi

    Anoralla glögien valmistus ei keskity pelkästään muutamalle kuukaudelle, vaan jo nyt tehtaalla maistellaan ja testataan tulevan vuoden vuosikertaglögiä.

    Vuosikertaglögin makumaailmasta vastaa ruotsalainen Chief Blender Åsa Orsvärn, joka toimii vastaavana tuotekehittäjänä Blossa-glögille. Orsvärn on kehittänyt glögireseptejä vuodesta 1998.

    Glögejä kehittäessä on otettava huomioon niin ruotsalaisten kuin suomalaistenkin maut. Siinä, missä suomalaisen glögin maustepohja nojaa pitkälti kaneliin, suositaan ruotsissa neilikkaa.