Tiedätkö kahvimittasi koon? Kun tiedät, saat parempaa kahvia
Mikäli pitää vahvan makuisesta kahvista, ei keittimeen kannata ladata lisää puruja, vaan kiinnittää huomiota kahvin paahtoasteeseen sekä jauhatukseen.Tavallisesti kahvia valmistettaessa käytetään reseptiä, jossa kahvia annostellaan 60 grammaa litraa vettä kohti. Tämä tarkoittaa siis, että kupilliseen (2,5 dl) käytetään 15 grammaa kahvia. Tätä reseptiä olen noudattanut jo pitkään hyvin tuloksin.
Monessa kahvinkeittimessä kupilliset on merkitty vesisäiliöön. Ongelma on kuitenkin se, että ilman mittaamista, ei tiedä, mitä nämä merkinnät todella tarkoittavat. Kannattaakin selvittää esimerkiksi desimitalla, mihin asti vettä pitää todellisuudessa kaataa.
Toinen ongelma on se, että kahvia annostellaan usein kahvimitalla. Kahvimittojen koko voi vaihdella todella paljon, joten jollakin kupilliseen kahvia voi kulua yksi mitallinen, toisella kolme. Jos kotoa löytyy tarkka vaaka, kannattaakin oman kahvimitan vetoisuus testata.
Kahvimyllyn hankkimista kannattaa harkita
Kun oma kahvinkeitin ja kahvimitta ovat tulleet tutuksi, kannattaa kokeilla edellä mainittua reseptiä. Jos kahvi on omaan makuun liian laimeaa tai vahvaa, ei kahvin määrää kannata lähteä heti muuttamaan, vaan miettiä, millaista makua kahviin haluaa lisää.
Kahvin paahtoaste vaikuttaa paljon siihen, millainen kahvi on tyyliltään. Suklaisen pyöreä tumma paahto on erilainen kuin happamampi, raikkaan selkeä vaalea paahto.
Kokeile rohkeasti uusia kahveja ja tutustu pakkauksiin. Usein niissä lukevat kuvaukset ovat kohdillaan. Lisäksi pakkauksista löytyy usein suositus kahvin annosteluun.
Kahvin maun vahvuuteen voi vaikuttaa myös jauhatuksella. Kun jauhatus on hieno, on siitä helppo uuttaa vahvaa kahvia.
Lisäksi makuprofiili on runsaampi kuin karkealla jauhatuksella. Parhaimmat ja maukkaimmat tulokset olenkin saanut kahvimyllyä ja hiljattain paahdettuja kahvipapuja käyttämällä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






