Kuidun syöntiä on varaa lisätä
Suomalaiset saavat ruuastaan kuitua vähemmän kuin suositellaan. Päivittäin kuitua pitäisi saada vähintään 25–35 grammaa, sanoo professori Mikael Fogelholm. Uudet ravitsemussuositukset julkistetaan ensi viikolla.Yksi tärkeistä kuidun lähteistä on vilja. Täysjyväviljan runsaalla käytöllä on tutkimusten mukaan myönteinen yhteys useaan terveysmuuttujaan.
Tämän perusteella voidaan kehottaa syömään täysjyväviljaa, totesi Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen Mikael Fogelholm keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä Vaasan leipäseminaarissa.
Täysjyväviljan suositteleminen vaaleaksi puhdistetun viljan sijasta ja vihannesten käyttö näkyvät uudessa ruokapyramidissa, paljastaa Fogelholm.
Täysjyväviljaa syödään Suomessa useimmiten leipänä, jonka sisältämään suolaan Fogelholmilla on leivän hyvien ominaisuuksien vastapainona pieni kriittinen varauma.
Tutkimuspäällikkö Marika Lyly Vaasan Oy:stä sanoo, että vielä viisi vuotta sitten suomalaiset saivat leivästä viidesosan syömästään suolasta. Sen jälkeen teollisuus on pystynyt vähentämään suolan käyttöä leivässä ja markkinoille on tullut muun muassa täsmätuotteita, joista suolaa on vähennetty reippaasti.
”Tuoreleivän puolella on edelleen haastetta”, Lyly sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

