Terveellinen Välimeren ruokavalio katoamassa
Sydänsairauksia vähentävä ja paikallista tuotantoa suosiva ruokavalio Välimeren maissa on vaihtumassa epäterveellisempään.
Välimerellä suositaan paikallisia vihanneksia, palkokasveja, oliiviöljyä ja kalaa. Kuvassa välimeren pyttipannu. Kuva: Jaana KankaanpääBRYSSEL (MT)
Elintason ja maailmanlaajuisen ruokakaupan kasvu kutistavat Välimeren maiden perinteistä ruokavaliota.
Vihannekset ja paikallisesti tuotettu ruoka on vaihtumassa lihaan ja ruokajalosteisiin.
YK:n ruokajärjestön FAO:n mukaan Välimeren ruokavalio on malliesimerkki terveellisestä tavasta syödä. Siksi sitä kannattaisi suojella.
Ruokavalio suosii perinteisesti paikallisia vihanneksia, palkokasveja, oliiviöljyä ja kalaa.
Koska kalaa ja lihaa käytetään vähän, on tuotanto ympäristölle kestävää ja kasvisten suuri osuus tukee paikallista taloutta.
Ruokavalion muutos vaikuttaa myös maatalouteen. FAO:n mukaan monimuotoinen maanviljely vaihtuu yhtä kasvia viljelevään monokulttuuriin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
