Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Katso videolta, miten taittelet kekseliäät suklaa-sydänpullat – ohje myös ystävänpäivän sydänpikkuleipiin, jotka syntyvät kätevästi valmistaikinasta

    Ensi maanantain ystävänpäivään ehtii hyvin leipoa ihanat herkut.
    Sydänkeksit on helppo ja nopea valmistaa kaupan valmiista murotaikinasta.
    Sydänkeksit on helppo ja nopea valmistaa kaupan valmiista murotaikinasta. Kuva: Sanne Katainen

    Ystävänpäivänä on oiva hetki muistaa ystäviä itse leivotuilla herkuilla. Vaikka ohjeemme ovat ystävänpäiväksi suunniteltuja, niitä voi toki leipoa ympäri vuoden.

    Sydänkeksit ovat muunnos perinteisistä herrasväen pikkuleivistä. Kaupan valmiilla pakastemurotaikinalla työ käy nopeasti, mutta yhtä hyvin voit valmistaa pikkuleivät itse tehdystä perusmurotaikinasta. Täytteeksi voit valita lähes minkä tahansa marmeladin, mutta rommi-kirsikkamarmeladi on herkullista paitsi maul­taan, myös siksi, että se on kauniin punaista. Säilytä pikkuleivät viileässä kosteudelta suojattuna.

    Sydänpikkuleivät

    30–40 kpl

    1 pkt (380 g) murotaikinaa (pakaste)

    1 dl rommi-kirsikka­marmeladia (Pirkka)

    Koristeluun

    tomusokeria

    Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli sulanut taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Paina puoleen pikkuleivistä keskelle sydämet pienellä sydänmuotilla.

    Nosta pikkuleivät leivin­paperin päälle pellille ja paista 225-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Tarkkaile kypsymistä, etteivät pikkuleivät pala.

    Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet, levitä kokonaisille pikkuleiville hiukan marmeladia. Siivilöi sydämin koristelluille pikkuleiville tomusokeria ja nosta ne marmeladilla siveltyjen päälle.

    Säilytä pikkuleivät viileässä kosteudelta suojattuna.

    Vinkki: Voit käyttää täytteenä myös muita hilloja ja marmeladeja.

    Sydänpullat ovat saaneet muotonsa joulun alla hitiksi nousseista sydäntortuista.
    Sydänpullat ovat saaneet muotonsa joulun alla hitiksi nousseista sydäntortuista. Kuva: Sanne Katainen

    Joulun alla somessa levisi joulutorttujen uusi taittelumalli eli sydäntortut. Taittelimme samalla tyylillä pullat, joissa on täytteenä hasselpähkinä-suklaatahnaa, eli tuttavallisemmin Nutellaa. Jos ystäväpiirissä on esimerkiksi pähkinäallergisia, niin täytteenä voi käyttää myös paistonkestävää marmeladia tai vaikka korvapuustitäytteitä. Sydänpullien muotoilu ei ole vaikeaa, katso siitä havainnollistava video.

    Nutella-sydänpullat

    Noin 16 kpl

    2 ½ dl maitoa

    25 g hiivaa

    1 kananmuna

    1 dl sokeria

    ½ tl suolaa

    1 tl kardemummaa

    7–8 dl vehnäjauhoja

    75 g voita tai margariinia

    Lisäksi

    ½ prk suklaa-hasselpähkinätahnaa (esim. Nutella)

    Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa pysyä koossa. Alusta joukkoon huoneenlämpöinen rasva sekä lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.

    Nosta taikina takaisin kulhoon ja peitä liinalla. Kohota lämpimässä paikassa, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

    Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kauli taikina suorakaiteen muotoisesi levyksi ja leikkaa se noin 16 neliöön.

    Kauli jokainen neliö suorakaiteen muotoiseksi ja levitä päälle noin ruokalusikallinen Nutella-tahnaa.

    Kääri taikina rullalle leveämmän sivun suuntaisesti. Nipistä sauma kiinni. Taita rulla kaksin kerroin niin, että sauma jää taitoksen sisään.

    Leikkaa syntyneen kaksinkertaisen rullan päältä terävällä veitsellä rulla osittain kahteen osaan niin, että rullat jäävät toisesta päästä kiinni, eli veitsi ei leikkaa osia kokonaan irti toisistaan.

    Levitä syntyneet rullan puolikkaat erilleen sydämen muotoon ja nipistä tyveä kapeammaksi siitä päästä, jossa rullat ovat kokonaiset.

    Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota vähintään 30 minuuttia.

    Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

    Vinkki: Hasselpähkinä-­suklaatahnan eli Nutellan sijaan voit käyttää myös paiston­kestävää marmeladia tai korvapuustitäytteitä.

    Mehevä keksibrownie saa lisämakua ja hauskan ulkonäön päällä olevista kekseistä.
    Mehevä keksibrownie saa lisämakua ja hauskan ulkonäön päällä olevista kekseistä. Kuva: Sanne Katainen

    Ystävälle voi leipoa myös keksibrownien, jonka hauska ulkonäkö tulee taikinan pinnalle laitettavista kekseistä. Voit valita niitä keksejä, joita kaapista löytyy tai valita ystävänpäivään sopivasti sydämen muotoisia. Mehevät browniet ovat takuusuklaisia ja vievät kaikilta suklaan ystäviltä kielen menneessään. Brownie kannattaa jättää sisältä aavistuksen kosteaksi, niin mehevyys on taattu.

    Katso lisää reseptejä: Sydänpikkuleivät

    Nutella-sydänpullat

    Keksibrowniet