Croque monsieur
Ranskalaisesta keittiöstä on peräisin todellinen klassikkoleipä. Croque monsieur sai alkunsa 1910-luvulla Pariisin kahviloiden pikaruokana. Leipä kootaan kahdesta maalaisleipäviipaleesta, kinkusta, emmentaljuustosta ja täyteläisestä maitokastikkeesta. Maito- eli bechamelkastiketta voi täydentää juustoraasteella. Kun leipään paistetaan vielä päälle muna, niin se muuntuu croque madameksi.Croque monsieur
4 annosta
Ainekset
- 8 maalaisleipäviipaletta
- 200 g saunapalvia
- 200 g punaleimaemmentalia
Kastike
- 50 g voita
- 1/2 dl vehnäjauhoja
- 3 1/2 dl täysmaitoa
- 1 dl juustoraastetta
- 1 rkl dijonin sinappia
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl muskottipähkinää
Valmistusohje
Raasta emmentalista kastiketta varten desilitra juustoraastetta. Leikkaa lopusta juustosta 8 viipaletta, samoin saunapalvista.
Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito ja vatkaa kastikepohja tasaiseksi. Kuumenna pari minuuttia ja lisää juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut.
Mausta sinapilla, suolalla ja muskottipähkinällä. Anna kastikkeen jäähtyä hetki.
Laita 4 leipäviipaletta uunivuokaan tai pellille leivinpaperi päälle. Valuta puolet kastikkeesta leipien päälle.
Laita kullekin leivälle saunapalvi- ja juustoviipale sekä toinen leipäviipale päälle. Kaada loppu kastike leipien päälle.
Laita vielä saunapalvia ja lopuksi juustoviipale leivän päälle. Kuumenna 225 asteessa 10–15 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä salaatin kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

