Aito pizza onkin soikea tai kulmikas
Meille tuttua pyöreää muotoa ei Italiassa tapaa.Pizzanhan nyt tuntevat kaikki.
Se on italialaisten pyttipannu, johon laitetaan sitä, mitä kaapista löytyy. Taikinapohjalle levitetään tomaattikastike ja vähintään juustoa mutta myös perunaa, lihaa, salaattia ja melkeinpä mitä vain – Suomessa jopa nahkiaisia.
Alkuperäinen pizza syntyi tiettävästi Etelä-Italiassa, napolilaisten mukaan Napolissa. Tosin alue kuului tuolloin, 200-luvulla, vielä Kreikalle. Päälle siveltiin hunajaa ja aseteltiin taateleita ja juustoa.
Pizza elää Napolissa edelleen vahvasti. Nyt se saa täytteensä oman maakunnan Campanian tuotteista: puhvelimozzarellasta, tummanpunaisista tomaateista, basilikasta ja ilmakuivatusta kinkusta. Alkuperät mainitaan ruokalistoissa.
Napolissa toimii edelleen ensimmäisenä pizzeriana mainittu Antica Pizzeria Port’Alba. Paikalliset suosittelevat myös Sorbilloa. Sinne siis! Ulkona on jonoa, nimillä huudetaan sisään. Ovensuussa hohkaa muhkea uuni, jossa palaa halkoja.
Pizza on reunoilta kärähtänyt ja soikio. Seuraavassa ravintolassa törmään neliskulmaiseen tapaukseen. Aito pizza ei siis olekaan pyöreä.
Siciliana-pizza sisältää tomaatin, mozzarellan ja basilikan lisäksi kapriksia, anjoviksia ja oliiveja. Juusto on täytteiden alla, ei päällä.
Napolilaisen pizzan pohjakaan ei ole paperinohut, mutta rapea se kuitenkin on.
Jälkiruuaksi voi valita leivoksen, jossa on puhvelinmozzarellaa, pistaasipähkinöitä ja suklaata.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

