Kuluttaja-lehti: Elintarvikkeen avainlippu-merkkikään ei anna takeita alkuperästä – liha voi tulla vaikka Saksasta tai Irlannista
Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava vain, jos ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan, tai jos pakollisuudesta on erikseen laissa säädetty.
Suomalaisuudesta kertova merkkikään ei takaa tuotteen täyttä kotimaisuutta. Kuvituskuva. Kuva: Maiju PohjanheimoVaikka valmistusmaa onkin kuluttajalle yhä tärkeämpi ostokriteeri, Kuluttaja-lehden selvityksessä on käynyt ilmi, että elintarvikkeen valmistusmaa ei useinkaan ole sama kuin raaka-aineiden alkuperämaa. Toisaalta raaka-aineet voivat myös olla peräisin monista eri maista.
Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava vain, jos ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan, tai jos pakollisuudesta on erikseen laissa säädetty. Esimerkiksi curry-maustepussissa voi siis lukea ”valmistettu Suomessa”, vaikka raaka-aineet tulevat toiselta puolelta maailmaa.
Kuluttajan oletetaan siis tietävän, että tuotteen raaka-aineet tulevat tässä tapauksessa kaukaa.
Ehkä vielä ikävämpi havainto selvityksessä oli se, että suomalaisuudesta kertova merkkikään ei takaa tuotteen täyttä kotimaisuutta. Esimerkiksi avainlipulla varustetun Saarioisten jauhelihapitsan liha voi nimittäin olla peräisin myös Saksasta tai Irlannista.
Kuluttaja-lehdessä huomautetaan, että monet toimialat ja EU-maat ovat vastustaneet pakollisia Made in -merkintöjä taloudellisista syistä. Maiden väliset kauppasopimukset sallivat tullietuuksia, joihin tuotteen alkuperämaa vaikuttaa. Siksi valmistajien ei kannata välttämättä kertoa, missä tuote on valmistettu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
