Mullistava uusi suomalaisteknologia: erikoinen laite valmistaa alkoholia hiilidioksidista – viljaa ei tarvita lainkaan
Aircoholin teknologia hyödyntää raaka-aineenaan hiilidioksidia. Se ei siten tarvitse lainkaan perinteisessä valmistuksessa tarvittavia pellolla viljeltyjä raaka-aineita, kuten viljoja.
Hiilidioksidista alkoholia valmistava laite on jo käytössä Fiskarsissa Burkettin tislaamolla. Kuva: Janiko KemppiSuomalainen kasvuyhtiö Aircohol on kehittänyt uudenlaisen teknologian, jonka avulla alkoholijuomien hiilijalanjäljestä voidaan leikata yli 50 prosenttia, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Patentoidussa menetelmässä hyödynnetään perinteisten raaka-aineiden sijasta alkoholin käymisestä syntyvää hiilidioksidia.
”Olen erittäin iloinen siitä, mihin olemme huipputiimin kanssa päässeet lyhyessä ajassa. Olemme todistaneet, että teknologia toimii ja juomateollisuus on siitä erittäin kiinnostunut. Olemme skaalaamassa teknologiaa teollisen mittakaavan tuotantoon”, Aircoholin perustaja Simo Hämäläinen kertoo.
Tyypillisessä alkoholin valmistusprosessissa käymisestä syntyy lähes puhdasta hiilidioksidia.
Teknologiayritys Aircohol on kehittänyt menetelmän, jonka avulla käymishiilidioksidista voidaan valmistaa uusia juomia. Patentoitu Aircohol-teknologia voidaan integroida panimon tai tislaamon olemassa olevaan tuotantoprosessiin.
Tällöin tuotantoympäristöön syntyy hiilidioksidin suljettu kierto, eikä hiilidioksidia vapaudu ilmakehään.
Aircoholin teknologia hyödyntää raaka-aineenaan hiilidioksidia. Se ei siten tarvitse lainkaan perinteisessä valmistuksessa tarvittavia pellolla viljeltyjä raaka-aineita, kuten viljoja.
”Näiden raaka-aineiden satokausi kestää tyypillisesti vuoden, kun taas Aircoholin prosessissa raaka-aineen “satokausi” on vain pari päivää, tehden prosessista hyvin tehokkaan sekä säästä, paikasta ja vuodenajasta riippumattoman. Samalla leikataan koko perinteisen raaka-aine ketjun merkittävä hiilijalanjälki”, tiedotteessa todetaan.
”Olemme skaalaamassa teknologiaa teollisen mittakaavan tuotantoon.” Simo Hämäläinen
Teknologian on nyt ottanut käyttöön kotimainen juomavalmistaja Brukett Fiskarsissa.
”Yhteistyö on suoraan linjassa strategiamme kanssa. Meille on ensisijaisen tärkeää pienentää toimintamme ympäristövaikutuksia”, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä toteaa.
”Liiketoiminnallemme on merkittävää, että pystymme tekemään pienemmillä ympäristövaikutuksilla hyvänmakuisia tuotteita kuluttajia kiinnostavalla tarinalla”, Ali-Melkkilä lisää.
Aircohol on kerännyt viime keväänä 2,4 miljoonan euron rahoituksen kasvun tukemiseen. Rahoituskierroksella olivat mukana Heino Group Oy, yksityiset sijoittajat sekä Business Finland. Yritys neuvottelee parhaillaan uusista teknologiatoimituksista alan tunnettujen toimijoiden kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



