Valamon luostari ja muut suomalaistislaamot vaativat viinan ulosmyyntioikeutta – ”Viski on juomana sellaista, jota kukaan ei ryhdy kaksin käsin vetämään”
Vahvojen alkoholituotteiden myyntikielto suoraan valmistuspaikalta aiheuttaa tislaamoille harmaita hiuksia.Suomalaiset tislaamot vaativat oikeutta myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta. Pienpanimoilla sekä viinitiloilla tällainen mahdollisuus miedommille alkoholijuomille jo on.
Mukana muutosvaatimuksessa ovat muun muassa Valamon Luostarin Tislaamo, The Helsinki Distilling Company ja Kyrö Distillery Company. Tislaamojen mukaan ulosmyyntioikeus kasvattaisi vero- ja vientituloja sekä tislaamojen matkailijamääriä.
Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael kertoo tiedotteessa, että varsinkin ulkomaalaisturistit kysyvät, voiko luostarin viskiä ostaa mukaan matkamuistoksi.
”Kun laki ei tätä salli, eikä tuotteita oikein ole Alkonkaan myymälässä, niin pullo jää myymättä. Varastossa tuotteita olisi paljonkin”, Mikael kertoo.
Samanlaisia signaaleja on antanut esimerkiksi Kyrön tislaamo, jolla on oma vierailukeskus tislaamon yhteydessä Isokyrössä. Maisteluita järjestävästä tislaamosta kerrottiin aiemmin Maaseudun Tulevaisuudelle, että maisteluiden ja tislaamokierrosten jälkeen vieraat haluaisivat ostaa mieluusti viskiä tai giniä mukaan, mutta tämä ei ole mahdollista.
Tislaamot eivät puhu Alkon monopolin purkamisen tai väkevien alkoholijuomien markettimyynnin puolesta. Tislaamot nostavat esille Ison-Britannian, jossa yli 20 prosenttia ruoka- ja juomaviennistä tulee viskistä.
”Suomalaiset pientislaamot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana investoineet miljoonia euroja. Jos voimme myydä tuotteitamme itse, olemme liiketoiminnallisesti riippumattomampia muusta alkoholimyynnistä Suomessa”, muutosaloitteen takana olevan Valamon Luostarin Tislaamon Samuli Taponen sanoo.
”Tislaamoiden liiketoimintaedellytykset paranisivat ratkaisevasti, sekä harvaan asutut alueet että kaupungit saisivat kipeästi kaipaamiaan matkailijoita ja Suomi-kuva paranisi.”
Arkkimandriitta Mikael nostaa esille myös pientislaamojen tuotteiden kohtuukäytön.
”Viski on juomana sellaista, jota kukaan ei ryhdy kaksin käsin vetämään, vaan sitä juodaan pitkän ajan kuluessa pieniä määriä nautiskellen ja maistellen”, arkkimandriitta Mikael sanoo.
Suomalainen tislaamoala on tuottanut aiheesta oman videon, jossa tislaamoalan ammattilaiset käyvät asiaa läpi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






