
Tuhansien eurojen kilohinta: Tryffelien hinta huimaa ‒ näin pääset niiden makuun edullisesti
Tryffeli on yksi maailman kalleimmista sienistä ja sitä himoitaan ympäri maailmaa. Tryffelisesonki sijoittuu loka-helmikuulle.Tryffelisienet kasvavat maan alla ja niitä on silmämääräisesti lähes mahdoton löytää. Tryffelien etsimiseen käytetäänkin koiria, jotka on koulutettu haistamaan herkku maan alta. Tryffeleiden etsintään on käytetty myös sikoja.
Tryffeleitä kasvaa luonnonvaraisina myös Suomessa ja niitä myös viljellään. Suurin tryffelintuottajamaa on Ranska, mutta myös Espanjasta ja Italiasta viedään tryffeleitä ympäri maailmaa. Maailman kalleimpiin kuuluva tryffelilajike on Alban valkoinen tryffeli, jonka kilohinnat vaihtelevat 1000–5000 euron välillä. Yksittäiset isot tryffelit voivat kohota hinnaltaan jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.
Mutta mikä tekee tryffelistä niin kalliin ja himoitun?
Ravintolakolmion keittiötoimenjohtaja Sami Hiltunen kertoo tryffelin arvostuksen syyksi sen maun ja aromin, jolle ei ole olemassa verrokkia. Ravintolakolmioon kuuluva Ravintola Graniittilinna tarjoaa tammi-helmikuussa erityistä tryffelimenua, jossa tryffeli on pääosassa. Tryffeli sopiikin maalaisranskalaisen ravintolan listalle erinomaisesti, sillä sitä pidetään yhtenä ranskalaisen gastronomia kärkituotteista.
Hiltusen mukaan tryffelin hintaan vaikuttaa paljon lajike, mutta myös kysyntä markkinoilla.
”Tryffeli on harvinainen tuote. Jos puhutaan kaikkein arvokkaimmasta tryffelistä eli Alban valkoisesta tryffelistä, joka tulee Pohjois-Italiasta, ovat sen määrät pieniä. Markkinat määräävät hinnat. Albassa on perinteiset tryffelimarkkinat, joissa huutokaupataan alueen tryffeleitä”, Hiltunen kertoo.
”Myös tryffelin vaikea kerääminen vaikuttaa hintaan. Kyseessä on ainutlaatuinen luonnon tuote, jonka kerääminen on vaivalloista ja osaltaan onnenkauppaakin. Harjaantuneet koirat joko löytävät tryffeleitä tai sitten eivät.”
Ravintolakolmio käyttää annoksissaan maahantuojilta saatuja tryffeleitä. Hiltusen mukaan Suomessa tryffeliä on melko vaikea löytää ruokalistoilta, vaikkakin sen käyttö on viime vuosien aikana alkanut yleistyä.
Tryffeli on tullut lähemmäs kuluttajia myös tryffeliöljyjen muodossa, joita alkaa löytyä jo laajalti ruokakaupoista.
”Tryffeliöljyt ovat yleistyneet, mitä kautta suomalaiset ovat päässeet käsiksi tryffelin makuun. Tryffeliöljyjä on erilaisia. Osassa tryffeliä on uutettu öljyyn ja joissain tapauksissa kyseessä on synteettisesti luotu aromi. Tämä näkyy tuotteen hinnassa”, Hiltunen kertoo.
Hiltusen mukaan tryffeliöljyt ovat hyvä tapa testata, sopiiko tryffelin maku omaan suuhun. Tämän lisäksi erikoisliikkeistä on saatavilla säilöttyä ja säilöttyä tryffeliä sekä tryffelitahnoja. Näitä voi käyttää öljyn lisäksi maustamaan esimerkiksi pastaa, risottoa tai tummia kastikkeita. Myös munaruokiin tryffeli sopii erinomaisesti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




