Ihanat jouluiset kierrepullat saavat väriä ja makua karpalosta
Joulupullat maistuvat niin jälkiruokana kuin kahvipöydässä. Kierrepullien täytteessä on karpaloa ja pekaanipähkinää.
Joulupullissa maistuvat mukavan kirpeä karpalo ja hieman paahtunut pekaanipähkinä. Päällystä pullat pekaanipähkinöillä tai raesokerilla. Kuva: Elina LampelaKarpalokierrepullat
(noin 15 kpl)
Ainekset
Taikina:
- 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
- 25 g hiivaa
- 0,75 dl sokeria
- 0,75 rkl kardemummaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- 100 g huoneenlämpöistä voita tai leivontamargariinia
- ripaus suolaa
Täyte:
- 2 dl pakastettuja karpaloita
- 1 rkl perunajauhoja
- 2 dl pekaanipähkinöitä
- 50 g voita tai leivontamargariinia
- 1 dl sokeria
Pinnalle:
- 1 dl pekaanipähkinöitä
- 0,5 rkl sokeria
- 0,25 tl suolaa
- 0,5 rkl rypsiöljyä
Voiteluun:
- kananmunaa tai kaurajuomaa
Valmistusohje
Sekoita kulhossa vispilällä kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon jauhoja vähän kerrallaan. Jatka taikinan vaivaamista käsin ja lisää loput jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa mukaan huoneenlämpöinen rasva ja suola. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin.
Valmistele täytteet. Ota voi tai leivontamargariini huoneenlämpöön pehmenemään. Hienonna jäiset karpalot sauvasekoittimella. Joukkoon saa jäädä kokonaisia marjoja. Sekoita marjarouheeseen 1 rkl perunajauhoja. Hienonna pekaanipähkinät joko käsin tai veitsellä pieniksi paloiksi.
Kun taikina on noussut, kumoa se leivontatasolle ja kauli noin 50 x 40 cm:n levyksi. Levitä taikinalevyn toiselle puolelle ensin pehmeä rasva, sitten sokeri, karpalorouhe ja pekaanipähkinät. Taita taikinalevyn toinen puoli täytetyn puolen päälle. Painele kevyesti. Leikkaa taikinapyörällä noin kahden sentin levyisiä suikaleita. Pyöritä suikaleet kierteelle ja kiepauta solmuiksi. Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Anna pullien kohota sen aikaa. Paloittele desilitra pekaanipähkinöitä kahteen tai kolmeen osaan. Sekoita pähkinöihin sokeria, suolaa ja rypsiöljyä.
Voitele pullat kananmunalla tai kaurajuomalla. Jaa sokeroidut pekaanipähkinät pullien päälle. Paista noin 15 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
