Näin koululaisia ohjataan kotimaisen ruoan pariin: ”Haluamme näyttää, mistä ruoka tulee”
Koulukampanjan on tarkoitus tuoda esiin kotimaisia raaka-aineita.
Kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota kotimaisiin raaka-aineisiin. Kuva: MTK / Kuvanmuokkaus: Janiko KemppiKokkaa kotimaista -kampanja käynnistyy taas yläasteilla ympäri Suomen. Kampanja haluaa innostaa ruoanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia raaka-aineita pää- ja jälkiruokaan.
Kampanja toteutetaan niin, että mukana ovat kahdeksasluokkalaisten valinnaisen kotitalouden opiskelijoita. Viime vuonna kouluja oli mukana noin 120.
Lisäksi oppilaille tarjotaan sähköinen oppimateriaali sekä reseptivihko, johon ruokaohjeet ja inspiraatiokuvat on toteuttanut keittiömestari Kati Laszka.
Pääraaka-aineita tämän syksyn kampanjassa ovat kotimainen siipikarjanliha, tomaatit, yrtit ja kasvikset sekä maitotuotteet, kuten kerma ja tuorejuusto. Lisäksi huomio on perunassa, herneessä, kotimaisessa pastassa, omenoissa sekä kaurassa.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kävi kampanjaan liittyvässä tilaisuudessa läpi koulun merkitystä arjen perusasioiden opettamisessa. Marttila nosti esille taloustaidot, liikunnan, mutta tärkeimpänä ravitsemuksen, ruoan ja ruokakulttuurin.
”Ruoanlaittamisen perustaitojen lisäksi on tärkeää, että tiedetään, mistä ruoka tulee ja mitä ruoan tuottaminen vaatii. Tämä liittyy myös yhteiskuntaan korostetusti nyt, kun taloudessa menee huonosti”, Marttila sanoi viitaten ruokakeskusteluun ruoan hinnasta.
Kun kohonnutta ruoan hintaa nostetaan esille, auttaisi Marttilan mukaan monesti tilannetta se, että ihmiset omaisivat kykyjä ja valmiuksia tehdä hyvistä suomalaisista raaka-aineista ruokaa itse.
”Haluamme olla järjestössä tässä auttamassa osana laajempaa kokonaisuutta. Tarjoamme lapsille esimerkiksi mahdollisuuksia vierailla maatiloilla ja metsissä. Näin he näkevät, mistä ruoka tulee – taustalla on ihmisiä, suomalaisia perheitä”, Marttila totesi.
Kokkaa kotimaista -kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä. Kampanja jatkuu helmikuun loppuun asti. Paikalliset tuottajayhdistykset toimittavat oppimateriaalit koulujen kotitalousopettajille ja vievät kouluille kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








