
Kesä on täällä, nyt grillataan! – 4 maukasta reseptiä
Leppeässä kesäillassa grillaaminen on ruoanlaittoa rennoimmillaan ja siksikin niin suosittua. Paras lopputulos syntyy, kun olet tarkkana kypsyysasteen suhteen, etkä nuukaile mausteiden kanssa.
Grillin esilämmitystä ei parane koskaan ohittaa. Yleensä lämmitysvaihe kestää 10–20 minuuttia grillityypin ja sään mukaan. Kuva: Carolina HusuMaukas ruoka on makuasia. Niin myös grilliruoka. Sen valmistamiseen ja onnistumiseen löytyy roppakaupalla vinkkejä ja neuvoja, mutta varsin vähän mitään ehdottomia sääntöjä. Tämä pätee myös grillattavien tuotteiden maustamiseen.
Joku luottaa marinadeihin maun antajana, toinen hieroo lihan pintaan rubia eli kuivamausteseosta ja kolmas sipaisee pintaan öljyä sekä suolaa ja pippuria. Maun kannalta on kuitenkin oleellisempaa, miten herkut maustetaan jälkikäteen, ja millaisia kastikkeita tai lisukkeita niiden kanssa tarjotaan.
Lihaa grillattaessa kevyt öljysively vähentää tuotteen tarttumista ritilään. Kun lihat muistaa ottaa huoneenlämpöön puoli tuntia jopa tunnin ennen valmistusta, haluttu sisälämpötila saavutetaan nopeammin.
Niin kalat, lihat, siipikarja kuin äyriäisetkin ovat parhaimmillaan, kun ne kypsennetään meheviksi eikä päästetä kuivahtamaan. Grillausajoista ja kypsyyslämpötiloista löytyy helposti taulukoita netistä ja keittokirjoista. Helpoin tapa taata grillattavan herkullisuus on varmistaa sisälämpötila paistomittarilla.
Grillaatpa sitten hiilillä, briketeillä, sähköllä, klapeilla tai kaasulla, esilämmitys on vaihe, jota ei parane ohittaa. Yleensä lämmitysvaihe vie 10–20 minuuttia grillityypin ja sään mukaan.
Lämpötilan testaamiseen on olemassa kikka: Vie avokämmen 10–12 sentin päähän hiilloksesta, ja mikäli pystyt pitämään kättä siinä vain sekunnin tai pari, löytyy ritilän alta kunnolla kuumuutta. Tämä sopii nopeasti kypsennettäville tuotteille, kuten pihveille. Jos kättä sietää pitää kolme neljä sekuntia, lämpötila on passeli useimmille ruoille, jotka grillataan suorassa lämmössä. Jos vedät käden pois vasta viiden kuuden sekunnin jälkeen, grilli ei ole vielä riittävän lämmin.
On kätevää, jos koko aterian pystyy valmistamaan grillissä, mutta jos ritilän latoo aivan täyteen, ruoasta tulee enemmänkin höyrytettyä kuin grillattua. Harkitse siis, kypsennätkö lämpimät lisukkeet mieluummin liedellä tai uunissa vai tarjoatko grilliherkkujen kanssa esimerkiksi raikkaita salaatteja.
Jos tykkäät grillatuista pekoniherkkusienistä, ihastut varmasti näihin maukkaisiin paprikoihin. Kuva: Carolina HusuTäytetyt suippopaprikat
4 annosta
- Ainekset
- 4 (400 g) suippopaprikaa
- Täyte
- 200 g tuorejuustoa (maustamaton)
- 1 dl kivettömiä oliiveja
- 3 kevätsipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
- 3 rkl timjamia ja/tai basilikaa silputtuna
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- 1 pkt (170 g) pekonia
Valmistusohje
Tee ensin täyte. Notkista tuorejuusto kulhossa. Silppua oliivit ja sipulit. Lisää ne kulhoon. Sekoita joukkoon kuivattu sienimurska, yrttisilppu, hunaja, suola ja pippuri. Jätä maustumaan vartiksi. Tarkista maku.
Huuhtele paprikat, leikkaa kannat pois mutta säästä ne. Poista halutessasi paprikoiden siemenet esimerkiksi pikkulusikalla.
Lusikoi tai pursota täyte paprikoiden sisään. Kiedo pari pekoniviipaletta jokaisen paprikan ympärille. Kiinnitä irti leikatut kannat cocktailtikuilla ”korkeiksi” paprikoiden suuaukkoihin.
Grillaa paprikoita noin 5 minuuttia käännellen, kunnes pekoni on paahtunut ruskeaksi.
Kesän helpoin jälkiruoka on tässä. Pujottele vartaisiin ananasta ja vaahtokarkkeja, grillaa ja herkuttele. Kuva: Carolina HusuGrillatut ananas-vaahtokarkkivartaat
4–6 annosta
- Ainekset
- ½ ananasta
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- noin 50 g vaahtokarkkeja
Valmistusohje
Leikkaa ananaksesta kuori ja puumainen keskiosa pois. Paloittele hedelmäliha suupaloiksi. Sivele paloille hunajaa.
Pujottele ananaspaloja ja vaahtokarkkeja vuorotellen vartaisiin.
Grillaa vartaat molemmin puolin kauniin värisiksi.
Kasleripihvit saavat uutta makua sinapilla ja rosmariinilla maustetusta appelsiinimarmeladista. Kuva: Carolina HusuSinappiset appelsiini-porsaanpihvit
6 annosta
- Ainekset
- 1 kg porsaan kasleria eli niskaa
- Mausteseos
- 1 dl appelsiinimarmeladia
- 2 rkl (karkeaa) sinappia
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Lyttyperunat
- 12 kypsäksi keitettyä perunaa
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ punaista chilipalkoa
- ¾ dl ruokaöljyä
- noin ½ dl lehtipersiljaa silputtuna
- 1 tl sitruunan kuoriraastetta
- ripaus suolaa ja pippuria
- noin 100 g pehmeää vuohenjuustoa
Valmistusohje
Leikkaa porsaankasleri pihveiksi.
Sekoita appelsiinimarmeladiin muut makuaineet ja sivele seos tasaisesti pihveille. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään puolisen tuntia tai vaikka yön yli jääkaapissa.
Levitä kypsät perunat uunivuokaan ja paina ne lyttyyn haarukalla tai perunanuijalla.
Hienonna kuoritut valkosipulit, silppua chili ja sekoita ne öljyyn. Mausta seos lehtipersiljalla, sitruunankuoriraasteella, suolalla ja pippurilla.
Jaa seos perunoille, murustele päälle vuohenjuusto ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Jos perunat ovat kylmiä, pidennä aikaa ja vähennä lämpöä 200 asteeseen.
Grillaa kasleripihvit kypsiksi ja tarjoa lisänä lyttyperunoita ja grillattuja varsiparsakaaleja.
Siikafileet kypsyvät grillissä folioveneessä ja saavat kastikkeeksi nopeasti syntyvän yrttiöljyn. Kuva: Carolina HusuGrillattu siikafilee
4 annosta
- Ainekset
- 800 g siikafileitä
- ½ tl suolaa
- ½ tl sitruunapippuria
- Lisäksi
- 1 arkki foliota
- Yrttiöljykastike
- 1 ruukku korianteria
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl rypsiöljyä
- ½ dl limettimehua
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 tl fariinisokeria
- ¾ tl suolaa
Valmistusohje
Tee ensin kastike. Leikkaa korianterin oksat lyhyemmiksi. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset kapeaan korkeaan kulhoon ja surauta sileäksi sauvasekoittimella.
Nosta kalafileet folioarkin päälle ja taittele foliosta kalan ympärille reunat.
Ripottele mausteet pintaan ja grillaa kala kypsäksi.
Pirskottele siikafileille yrttiöljyä ja tarjoa lisänä keitettyjä varhaisperunoita ja raikasta salaattia.
Vinkki! Jos et välitä korianterista, vaihda se vaikkapa tilliin tai basilikaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


