
Ravintola Niinipuu tarjoaa juhlaherkkuja savolaisittain ‒ tässä emännän vinkit juhlien järjestämiseen: ”Vähäkin vihreä koristaa kummasti”
Puumalassa juhlavieraille tarjotaan oman alueen herkkuja: muikkuja ja mustikkaa, lohta ja lepuskaa.Kun ollaan täällä saaressa, meille on itsestään selvää, että käytetään raaka-aineita mahdollisimman läheltä, sanoo ravintola Niinipuun emäntä Paula Okkola.
Paula Okkola vastaa pääosin ravintolan leivonnaisista, ja ruokaa laittaa kokki ja luomutilan emäntä Marite Lace. Aapo Okkola on kunnostautunut ruisleivän leivonnassa.
Kevään juhliin Niinipuu ehdottaa alkupalaksi marinoituja tomaatti-valkosipulimuikkuja, jotka voi tehdä kolme, neljä päivää etukäteen, mutta viimeistään juhlia edeltävänä päivänä.
Pääruoka lihakääröt on nekin tehtävä edellisenä päivänä, ja juhlapäivänä ne vain kuumennetaan uunissa.
Jälkiruoka, kaura-raparperipaistos kanelikerman kera, valmistetaan ennakkoon annosmaljoihin.
”Raparperia saattaa saada jo tuoreenakin, mutta pakastettu käy yhtä hyvin. Koristeita kannattaa kerätä rohkeasti luonnosta, kunhan tietää, että ne ovat syötäviä. Vaikkapa pieniä hiirenkorvaisia koivunlehtiä”, Paula ehdottaa.
Lepuskat ovat herkkua suoraan uunista otettuina. Niihin täytyy tehdä perunamuusi ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä, mutta ne paistetaan vasta juhlan alla.
Juomaksi sopii Louhisaaren juoma, jota Niinipuussa tarjotaan juhlajuomana.
”Meidän mielestä hiivalla käytetty on parempi kuin sitruunahapolla tehty. Istutettiin lisää mustaherukkapensaitakin ihan lehtien takia, vaikka kyllä pensaista saa marjoja, vaikka otetaan niistä lehtiä.”
Paula vinkkaakin, että jos tietää, että tulossa on juhlia, niin mustaherukan lehtiä voi hyvin pakastaa talvea ja kevättä varten muovipusseihin.
Juomankin voi valmistaa vaikka viikkoa ennen juhlia.
Lepuskat maistuvat parhailta juuri paistettuina. Taikinan voi tehdä etukäteen valmiiksi. Kuva: Saara LaviLepuskat
(25 kpl)
- 1 kg perunamuusia
- 2 dl vehnäjauhoja
- 100 g sulatettua voita tai margariinia
- 1 kananmuna
- suolaa
Tee perunamuusi edellisenä päivänä, jotta se on kylmää kun alat tehdä lepuskoita.
Lisää kaikki loput aineet ja sekoita. Laita uunipannulle pieniä nokareita taikinaa ja taputtele jauhotetuin sormin pyöreiksi.
Paista noin 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Jos haluat tehdä gluteenittomia, niin vaihda vehnäjauhot tummiin gluteenittomiin jauhoihin.
Alkukeväästä, kun nokkoset ovat juuri versoneet, niin lisää taikinaan 1 dl nokkoshaketta.
Louhisaaren juoma on kesäjuomien aatelia. Se on saanut nimensä Mannerheimin synnyinkartanon mukaan ja tunnetaan myös nimellä Marskin sima tai Marskin juoma. Kuva: Saara LaviLouhisaaren juoma
- 4 sitruunaa
- 2 l tuoreita tai 200 g. pakastettuja mustaherukanlehtiä
- 800 g sokeria
- 1/2 tl hiivaa
- 10 l kiehuvaa vettä
Pese sitruunat harjalla, huuhtele hyvin. Kuori kuoren keltainen osa ja purista sitruunoista mehu. Laita sitruunankuoret, huuhdotut mustaherukanlehdet ja sokeri astiaan, hämmennä muutaman kerran. Kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä käden lämpöiseksi.
Lisää sitruunamehu. Liota hiiva haaleaan vesitilkkaan ja kaada juoman joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi juoma. Pullota ja säilytä viileässä muutama päivä ennen tarjoamista.
Tomaatti-valkosipulimuikut
- 1 kg perattuja muikkuja
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 dl vettä
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl valkosipulirouhetta
Kaada uunivuoan pohjalle vähän öljyä, lado päälle muikut. Sekoita liemen aineet keskenään ja kaada vuokaan kalojen päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa kylmänä.
Naudanliharullat
- 1 kg naudan sisäpaistia
- 2 dl pakastettuja kantarelleja
- 200 g yrttituorejuustoa
- 2,5 dl kermaa
- suolaa, pippuria, provencale-mausteseosta
Leikkaa liha tasakokoiseksi pihviksi ja nuiji kelmun välissä ohuiksi leikkeiksi. Ripottele pinnalle suola, pippuri ja mausteet. Sivele leikkeleiden pinnalle yrttituorejuustoa ja ripottele kantarelleja. Kääri leikkeet rullalle ja paista ensin saumapuoli alaspäin kauttaaltaan pintaan väri.
Nosta rullat uunivuokaan ja kaada päälle kerma, sulje vuoka kannella. Kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia, pienennä lämpötila 150 asteeseen ja jatkaa kypsentämistä vielä noin kaksi tuntia.
Raparperi-kaurapaistos ja kanelirahka
- 4–5 raparperin vartta
- 2 dl sokeria
- 100 g voita
- 4 dl pikakaurahiutaleita
Kuori ja pilko raparperit ja laita vuokaan. Sulata voi, lisää sokeri ja sekoita. Lisää kaurahiutaleet voi-sokeri seokseen, kaada vuokaan ja sekoita raparperien kanssa. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kanelirahka
- 1 dl kermavaahtoa
- 1 dl maitorahkaa
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl vaniljasokeria
Sekoita aineet keskenään. Asettele lautaselle pari lusikallista raparperi-kaura paistosta ja pursota viereen kanelirahka, koristele tuoreilla kukilla.
Ohjeet: Marite Lace
Paulan vinkit juhlien järjestäjälle
Aloita valmistelut ajoissa. Mieti, mitä tarjoat ja mitä tarvitsee ostaa. Tee suunnitelma ja pysy siinä.
Suunnittele juhlat niin, että pystyt esivalmistelemaan tarjottavat lähes loppuun asti. Älä valitse mitään viime tingassa tehtäviä.
Lajeja ei tarvitse olla kymmenen, vaan voi olla vain muutama ja niissä erilaiset maut ja rakenteet.
Käytä koristeluun kukkia. Pienet orvokit kestävät pakkastakin ja niiden lehtiäkin voi käyttää koristeluun, samoin koivun hiirenkorvia ja mustikanvarpuja ja lehtiä. Voikukkakin on kaunis. Myös käpyjä voi käyttää, laittaa vaikka lasikulhoon. Kaikkea ei tarvitse ostaa – katso luontoa uusin silmin.
Jos tiedät, että juhlat ovat ensi keväänä, voit pakastaa kukkia pieniin rasioihin valmiiksi jo nyt. Vähäkin vihreä koristaa kummasti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






