
Jo muinaiset roomalaiset käyttivät kuminaa vatsavaivoihin – kokeile näihin ruokiin
Kumina on herkullinen mauste, joka sopii moniin ruokiin.Suomessa kumina on tuttu mauste, mutta moni voisi käyttää sitä varmasti vielä rohkeammin erilaisten ruokien maustamiseen kotonakin.
Kumina sopii erityisen hyvin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Kumina on tuttu mauste myös säilyke- ja makkarateollisuudessa, mutta myös yhtenä akvaviitin ainesosana.
Kumina kasvaa Suomessa luonnonvaraisenakin. Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita ja täällä viljellään laadukasta kuminaa.
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta kertoo tiedotteessa, että kuminan juuria voi käyttää myös palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena.
”Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua”, Suontausta kertoo.
Kuminan lehdet, kukat ja nuoret versot voi hyödyntää salaateissa, pataruoissa ja keitoissa. Kumina toimii myös varhaisperunoiden maustamiseen.
Kuminaa on käytetty satojen vuosien ajan lääkekasvina. Roomalaissotilaiden tiedetään pureskelleen kuminaa raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Muinaisessa Egyptissä kuminaa käytettiin jopa muumioimiseen. Keskiajalta lähtien kuminaa on käytetty lääkinnän lisäksi mausteena.
Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään karvoniin.
Maa- ja kotitalousnaiset jakoivat myös reseptin ahveneen kiinankaalihöystöllä, jossa kuminaa käytetään mausteena. Katso resepti kuvan alta.
Pikantit paistetut ahvenet
4‒6 annosta
- Ainekset
- n. 800 g ahvenfileitä
- 2 tl kuminansiemeniä
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- ¼ tl jauhettua valkopippuria
- 2 tl kuivattua tilliä
- Paistamiseen
- 2 rkl voita
- 1 rkl öljyä
Kiinankaali-kuminahöystö (G, M, V)
4‒6 annosta
- Ainekset
- 1 sipuli
- 500 g kiinankaalia
- 150 g fenkolia tai juuriselleriä
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl kuminansiemeniä
- ½ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
Aloita ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa.
Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan.
Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali, suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä pannu hyvin miedolle lämmölle odottamaan ahvenien paistamista.
Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta.
Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen kanssa.
Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




