
MT:n ruokatuottaja vaihtuu – näitä ruokia entinen ja nykyinen ruokatuottaja itse kokkaavat
MT:n pitkäaikainen toimittaja ja ruokatuottaja Riitta Mustonen jää eläkkeelle. Uutena ruokatuottajana on aloittanut Janiko Kemppi.
Eläkkeelle siirtyvä ruokatoimittaja Riitta Mustonen aloitti MT:ssa kesätoimittajana vuonna 1983. Uusi ruokatuottaja Janiko Kemppi siirtyi MT:een Iltalehden teknologiatoimittajan paikalta. Kuva: Carolina HusuUudet tuulet ovat saapuneet uuden vuoden myötä myös Maaseudun Tulevaisuuteen. Lähes 40 vuotta toimituksessa työskennellyt, MT:n historian ensimmäinen ruokatuottaja Riitta Mustonen siirtyy eläkkeelle. Hänen työsuhteensa loppuu virallisesti vasta helmikuussa, mutta alkuvuodesta hän pitää ansaittuja loma- ja vapaapäiviään.
Ruokatuottajan kauha on siirtynyt Janiko Kempille, joka aloitti toimituksessa joulukuun 2022 alussa. Ruokatuottajan tehtävänä on vastata lehden ruokasisällöistä.
Kaarinasta kotoisin oleva Kemppi aloitti lehdistöuransa MTV:n ruokatoimittajana ja on tehnyt ruokasisältöjä muun muassa Helsingin Sanomille. Viimeisin pesti hänellä oli Iltalehdessä teknologiatoimittajana.
”Olen halunnut jo pitkään palata juurilleni toimittajana. Ruoka on minulle todella rakas harrastus: matkustan sen perässä ja kehitän myös itse reseptejä.”
Riitta Mustonen iloitsee Kempin osaamisesta toimituksessa.
”On hienoa saada nuori työn jatkaja, joka suhtautuu ruokaan intohimolla”, Mustonen sanoo.
Vuonna 2015 MT:ssa alkoi ilmestyä viikonvaihdeliite ja siinä kolme ruokasivua. Samoihin aikoihin vahvistettiin myös lehden verkkosivuja, joiden yhdeksi osastoksi tuli MTRuoka.fi.
Tällöin Mustonen siirtyi Kantrin toimittajasta ruokatuottajaksi.
”Haastattelin mielenkiintoista ruoka-alan henkilöä aina ruokasivuille. Ensimmäisiä juttuja sillä sivulla taisi olla artikkeli Helena Saine-Laitisesta ja Marita Joutjärvestä, jotka sain lehtemme reseptintekijöiksi. Mielestäni he ovat Suomen huippuja alallaan – Marita teki viimeisen juttunsa meille joululaatikoista.”
”Reseptintekijöinä meillä on myös erinomainen riistaruokiin erikoistunut Kati Pohja ja konkari Anneli Pessala.”
”On hienoa saada nuori työn jatkaja, joka suhtautuu ruokaan intohimolla.” - Riitta Mustonen
MT:n ruokasisällöt ovat kasvattaneet vuosi vuodelta suosiotaan. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että ruokauutiskirje on tällä hetkellä MT:n suosituin uutiskirje.
Se kilahtaa sähköposteihin kerran viikossa ja sillä on reilusti enemmän tilaajia kuin päivittäisellä MT:n perusuutiskirjeellä tai metsäkirjeellä.
Kirjeessä saa viikon reseptit kerralla sähköpostiinsa ja viikon ruokauutiset.
Uusi ruokatuottaja Kemppi haluaa tuoda ruokasisältöihin lisäksi hieman kepeämpiä, lukijoita palvelevia juttuja, joille on erityisesti verkkopuolella kysyntää ‒ printtiä tietenkään unohtamatta.
Mustosen mukaan Maaseudun Tulevaisuus on pysytellyt ruokajutuissaan kultaisella keskitiellä, vaikka kotimainen ruoka on monipuolistunut runsaasti kansainvälistymisen myötä.
”Olemme tarjonneet sekasyöjille uutta ja innostavaa unohtamatta kuitenkaan kasvissyöjiä ja gluteenittomia.”
”Lähiruoka on ollut myös trendinä jo pitkään, ja viime vuosina suosiota on nostanut villiruoka eli sienet, marjat ja yrtit”, Mustonen kertoo.
”Ruuan hinta on puhuttanut mediassa aina.” - Riitta Mustonen
Uusi ruokatoimittaja Kemppi innostuu reseptien kehittelystä ja pienpaahtimoiden kahvista. Omia reseptejään hän jakaa avopuolisonsa kanssa Instagram-tilillään Kotikulinaristit. Kuva: Carolina HusuMT:llä on myös tärkeä tehtävä tarjota tietoa ruuantuottajille siitä, mitä ruokamaailmassa tapahtuu ja mitä ihmiset haluavat syödä.
”Kantrissa ensimmäisiä juttujani oli Markku Pölösen haastattelu ja juttu poroerotuksesta ja pororuuista. Tuolloin lappilaiset toivoivat, että poro pääsisi etelän pöytiin”, Mustonen muistelee.
Mustosen toimittaja- ja tuottajauran aikana elintarvikealan yritykset ovat kasvaneet, mutta mukaan on tullut myös paljon uusia ja pieniäkin yrittäjiä, erikoisherkkujen ja raaka-aineiden tuottajia.
”Olen tehnyt Kantriin juttuja niin vuohenlihan tuottajista kuin inkiväärin, härkäpavun tai hampunsiementen kasvattajista Suomessa”, Mustonen listaa.
Myös toimittajan työ on mullistunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Mustonen muistelee aikoinaan lentäneensä Tukholmaan, Osloon ja Kööpenhaminaan keräämään ruokakorin hintoja paikallisista marketeista, kun internettiä ei vielä ollut.
”Ruuan hinta on puhuttanut mediassa aina. Kun Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995, ruuan alkuperä oli vahvasti esillä. Tuolloin syntyi Finfood-uutispalvelu ja Hyvää Suomesta -merkki. Olin yhden vuoden jopa ”lainassa” Finfoodilla tekemässä nettiuutisia, mikä oli varsin uutta 2000-luvun alkupuolella”, Mustonen kertoo.
Janiko Kemppi sanoo, että kotimaisia raaka-aineita voisi lisätä ruokapöydissä entisestään.
”Esimerkiksi kalasta puhuttaessa voisimme muuttaa kuluttajakäyttäytymistämme ja valita enemmän suomalaisia vaihtoehtoja ja alkaa hyödyntää paremmin myös muita kuin niin sanottuja arvokaloja.”
”Yksi hieno asia, mikä on noussut viime vuosina, on suomalaisten tuotteiden arvostus maailmalla. Varsinkin panimo- ja tislaamopuolella Suomesta on noussut paljon palkittuja juomia, mikä kertoo siitä, että puhtaista raaka-aineista saadaan valmistettua tuotteita, joita arvostetaan maailmanlaajuisesti”, Kemppi mainitsee.
MT:llä on myös tärkeä tehtävä tarjota tietoa ruuantuottajille siitä, mitä ihmiset haluavat syödä.
Mutta mitä ruoka-alan konkarit Mustonen ja Kemppi tykkäävät itse syödä?
Molemmat hyödyntävät keittiössään kotimaisia raaka-aineita sesonkien mukaan.
”Pidän esimerkiksi jauhelihakastikkeesta, jonka salaisuus piilee siinä, että lisään siihen hyppysellisen sokeria ja vähän myös kermaa ja tomaattisosetta”, perinteisiä arkiruokia rakastava Mustonen sanoo.
Janiko Kempillä ei ole suoraa bravuuria keittiössä.
”Mutta esimerkiksi pastaruoat ovat nopeutensa ja helppoutensa vuoksi yksi suosikeistani. Reseptejä jaamme avopuolisoni kanssa Kotikulinaristit-tilillämme Instagramissa”, Kemppi vinkkaa.
Kemppi arvostaa myös laadukasta kahvia.
”Monet suomalaiset pienpaahtimot ovat tulleet tutuksi, kun metsästän täydellistä kupillista espressokoneellani.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











