Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Elintarvikkeiden takaisinvedot lisääntyneet – salmonellaa löytyi lähinnä ulkomaisesta lihasta

    Viime vuonna pois myynnistä vedetyistä elintarvikkeista 28 prosenttia oli kotimaisia.
    Kuva: Jukka Pasonen

    Määräystenvastaisten elintarvikkeiden takaisinvedot ovat kasvaneet viime vuosina. Ruokaviraston mukaan viime vuonna takaisinvetoja tehtiin 200. Määrä kasvoi viidenneksellä edellisvuodesta. Vuonna 2010 takaisinvetoja tehtiin 84.

    Merkittävä osa takaisinvetojen kasvusta johtuu löydetyistä allergeenivirheistä. Monesti esimerkiksi tuoteselosteesta puuttuvan, terveysvaaran aiheuttavan allergeenin havaitsee kuluttaja.

    Ruokavirasto arvioi, että myös elintarvikeyritysten omavalvonta on kehittynyt, mikä on lisännyt takaisinvetojen määrää.

    Monet takaisinvedot koskevat kivijalkakauppoja, jotka ovat itse ostaneet tuote-erän yleensä suoraan EU:n ulkopuolelta.

    Takaisinvedetyistä elintarvikkeista ja niiden kontaktimateriaaleista 28 prosenttia oli kotimaisia. 45 prosenttia lähtöisin toisesta EU-maasta ja EU:n ulkopuolelta noin 28 prosenttia.

    Viime vuosina takaisinvetojen syyt liittyivät yhä useammin allergeeneihin, mikrobiologisiin muutoksiin ja lisäainevirheisiin.

    Mikrobiologisia löydöksiä ovat esimerkiksi listeria- ja muut bakteerit, homeet sekä salmonella, jonka takia viime vuonna vedettiin myynnistä 15 elintarviketta. Salmonellaa löytyi useimmiten muualta Euroopasta tuodusta lihasta.

    Lisäainevirheet johtivat 18 takaisinvetoon. Näissä tapauksissa elintarvike sisälsi lisäainetta, joka ei ole sallittu kyseiseen elintarvikkeeseen tai lisäaineen määrä elintarvikkeessa ylitti suurimman sallitun määrän. Kuudessa takaisinvedossa oli kyse EU:n alueella kokonaan kielletyistä Rhodamiini B. tai Sudan-väriaineista, joita pidetään terveydelle haitallisina.

    Kahdeksassa prosentissa tapauksista elintarvikkeista löytyi liikaa kasvinsuojeluainejäämiä. Enimmäismäärät ylittyivät niin vähän, ettei tuotteista aiheutunut akuuttia vaaraa.

    Suurkeittiötuotteiden osuus kaikista takaisinvedoista on ollut 2010-luvulla 10–15 prosenttia.

    Yksityiskohtaisemmat tiedot takaisinvedetyistä tuotteista löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta.

    Ruokavirasto ohjeistaa elintarvikkeiden turvallisuutta epäileviä kuluttajia ottamaan ensisijaisesti yhteyttä kuntansa elintarvikevalvontaan. Tuotevirheestä on hyvä kertoa myös elintarvikkeen ostopaikkaan.