Kommentti: Joulun riisipuuro joutaa jo historiaan
Riisi ei ole enää luksusta, vaan harvinaista herkkua on pitkään haudutettu kotimainen ohrapuuro.
Riisipuurolle on monta kotimaista vaihtoehtoa: valitse ohraa, kvinoaa, spelttiä, kauraa, tattaria. Kuva: Jaana KankaanpääJoulun riisipuuroperinne juontaa juurensa aikaan, jolloin valkea riisipuuro oli merkki hyvästä toimeentulosta ja ylpeyden aihe. Ennen riisin yleistymistä 1800-luvulla joulupuuro keitettiin ohrasta.
Enää riisi ei ole luksustuote, vaan moni syö sitä arkiruokana. Aasian maista muuttaneille riisi on olennainen osa ruokavaliota, ja lounasravintoloissa riisiä on usein tarjolla perunan vaihtoehtona.
Myös sushibuumi on lisännyt riisin kulutusta.
Koska riisi ei ole enää harvinainen herkku, turha sitä on tuupata joulupöytään. Haudutetaan mieluummin uunissa ihanan vaaleanpunaista ohrapuuroa tai keitetään joulun aamupuuro vaikka alkuperäisvehnä speltistä.
Kun miettii ruualle lisuketta, niin riisin sijaan tarjolla on monta kotimaista ja ravintoarvoltaan parempaa vaihtoehtoa: ohraa, kauraa, vehnää, spelttiä, kvinoaa. Ja tietenkin perunaa.
Sushihimon iskiessä jokainen päättäköön itse, miten kotimaisena haluaa ruokavalionsa pitää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
